Problemi s probavom mogu biti iznimno opasni za organizam, evo što jesti da ih izbjegnete

by | 8 listopada, 2020

Naš probavni sustav ne služi samo za mehaničku i kemijsku razgradnju hrane te apsorpciju hranjivih sastojaka, odnosno izbacivanje toksina.

Ono što mnogi ljudi ne znaju, činjenica je da je probava usko vezana uz imunitet. Čak 70 posto antitijela nalazi se u probavnom traktu čineći zdravlje istog krucijalnim kada je u pitanju obrana tijela od bolesti. Zdravlje probavnog trakta ovisi o balansu bilijuna mikrobioma, koje najčešće nazivamo dobrim i lošim bakterijama koje tamo žive. Balans će poremetiti prevelika količina dobrih ili loših bakterija, a to dovodi do nemogućnosti proizvodnje antitijela te do ulaska mikroba u krvotok. Zbog svega toga, održavanje zdravlja probavnog trakta iznimno je važno za čovjekov organizam. U nastavku vam donosimo hranu koje će tomu pridonijeti.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice prepune su vlakana koja su vrlo bitna kad je u pitanju redovna probava i općenito zdravlje probavnog trakta. Prehrana koja obuhvaća cjelovite žitarice sastoji se od integralnog kruha, zobi, ječma, prosa, kvinoje, chia sjemenke itd.

Zeleno lisnato povrće

Znanstveno je dokazano da zeleno lisnato povrće ima brojna ljekovita svojstva te da blagotvorno djeluje na organizam i sprječava razne bolesti. Prepuno je vitamina i minerala te antioksidanasa, čime štiti tijelo i jača imunitet. Isto tako, prepuni su vlakana koji apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.

Kefir

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji je po svojim dobrobitima poznat stoljećima unazad. Istraživanja su pokazala da kefir u liječenju čira želuca te sprječava njegov nastanak. Isto tako, redovno konzumiranje kefira pospješuje probavu te dokazano utječe na povećanje broja dobrih bakterija u crijevima.

Mahunarke

Meso i mesne prerađevine teško probavljamo, no postoje biljke koje su prepune proteina – poput mahunarki. Grah, leća, slanutak te grašak samo su neke od namirnica koje sadrže veliku količinu probiotika. Probiotici su odlična hrana za dobre bakterije u našem probavnom traktu, koje zatim proizvode butirat. Butirat povoljno djeluje na sluznicu debelog crijeva, štiteći je i smanjujući propadanje stanica na vrhovima crijevnih resica.

Banane

Poznato je da je voće obavezni dio zdrave i balansirane prehrane. No banane su, zbog svojih mikronutrijenata, odlične za zdravlje probavnog trakta. Bogate su pektinom pa će pospješiti probavu te će pripomoći kod izbacivanja toksina iz tijela.

Đumbir

Iako ovaj gomoljasti korijen nije povezan s probiotičkim kulturama, znanost je odavno dokazala da je itekako dobar za probavu. Đumbir dokazano ublažava upalne procese probavnog trakta poput mučnine, nadutosti te grčeva. Možete ga dodati u čajeve, juhe i smoothiese.

Foto: Ella Olssen/Unsplash