
Sve više mladih žena obolijeva od raka. Evo kako možete smanjiti rizik
Ponekad nam se čini da nikad prije nije bilo toliko čestih slučajeva raznih vrsta oboljenja, posebice raka kod žena. Pri tome, rak dojke je najčešć...
Znamo da se zdrave navike grade cijeli život, a ako ih usvojimo još u djetinjstvu, lakše ćemo se brinuti za zdravlje u odrasloj dobi. Zdrave navike poput redovite fizičke aktivnosti, zdrave prehrane i kvalitetnog sna nisu samo uvjet toga da budemo zdraviji već i da preveniramo određene bolesti i poremećaje, ali i da bismo uistinu sačuvali zdravlje.
Na primjer, na trajnu kvalitetu kostiju i zuba utječe to kako smo se hranili tijekom djetinjstva i puberteta jer se u tom periodu događa rast i formiranje kostiju. Drugim riječima, kakav smo materijal putem prehrane dali našim kostima i zubima tijekom prve četvrtine života, takve će nam kosti i zubi biti ostatak života. Ako smo našem kosturu osigurali važne vitamine i minerale, tada bi se trebale izgraditi čvrste i guste kosti. Nažalost, u kasnijoj dobi tek djelomično možemo utjecati na zdravlje kostiju, stoga je vrlo bitno voditi računa o zdravoj prehrani od najranije dobi. Međutim, ipak postoje načini kako sačuvati kosti ili odgoditi koštane bolesti i poremećaje poput osteoporoze.
Osteoporozu karakteriziraju krhke i lako lomljive kosti nakon gubitka gustoće i kvalitete kostiju. Naše kosti izgrađuju koštane stanice osteoblasti, a razgrađuju ih stanice osteoklasti. Nakon 30. godine brzina razgradnje može premašiti brzinu izgradnje kostiju.
Nažalost, osteoporoza će se češće pojaviti kod žena, posebice nakon menopauze zbog promjene u hormonima. U menopauzi se smanjuje hormon estrogen poznat kao čuvar kostiju. U razdoblju od kakvih sedam godina nakon menopauze dogodit će se najveći gubitak koštane mase. No dobra je vijest ta da se kod zdravih žena rjeđe pojavljuje osteoporoza, a veliku ulogu u tome igraju dugogodišnje zdrave navike.
U nastavku ćemo se upoznati što sve činiti da bismo imali zdrave i jake kosti, a ovdje valja spomenuti što šteti kostima. Nizak unos kalcija i vitamina D izravno smanjuju kvalitetu kostiju. Pri tome, ako je unos kalcija odgovarajući, a unos vitamina D nizak, opet je povećani rizik za koštane bolesti jer je kalciju potreban vitamin D za apsorpciju.
Redovito pijenje alkohola i pušenje također štete kostima, a poneki lijekovi kao što su kortikosteroidi također su nepovoljni za kosti.
Pretjerani unos soli povećat će izlučivanje kalcija iz tijela, a gazirana pića mogu narušiti ravnotežu kalcija i fosfora, čiji je pravilan omjer ključan za zdrave kosti.
Prvi mineral koji nam pada na pamet kad govorimo o zdravlju kostiju jest kalcij koji i čini do dva posto ukupne tjelesne mase. Tako prosječna osoba u sebi sadrži i do 1,5 kilograma kalcija, a 99 posto ga je pohranjeno u kostima i zubima. Ostatak kalcija raspoređen je u krvi, tkivima i mišićima. Kalcij, osim što izgrađuje naše kosti, ima i druge važne funkcije – primjerice, važan je za kontrakciju mišića i za prijenos živčanih signala.
Glavna uloga kalcija u kostima je ta da daje strukturu kostima, ali kosti služe i kao rezerva kalcija te će se u slučaju manjka u krvi otpustiti u krv. To znači da, ako prehranom ne osiguramo dovoljno kalcija, isti će se ispuštati iz kostiju. Za to je zaslužan paratireoidni hormon koji će otpustiti kalcij iz kostiju kad njegova razina u krvi postane niska.
Za razliku od kostiju, iz zuba se neće otpuštati kalcij kad njegova razina u krvi postane niska. Kalcij ćemo, naravno, osigurati iz mliječnih proizvoda poput mlijeka, sira i jogurta, pri čemu treba birati što manje prerađene mliječne proizvode. To znači odabrati običan jogurt i kefir umjesto voćnih, svježe mlijeko umjesto trajnog, zrnati ili svježi sir, a manje tvrdih sireva. Osim u mliječnim proizvodima, kalcij se nalazi u kelju, brokuli, sezamovim sjemenkama, bademima, a sadrži ga i tofu. Kalcij se nalazi i u ostalom zelenom lisnatom povrću, ponešto ga sadrži suho voće, sok od naranče i cjelovite žitarice. Mliječni proizvodi, kao i sitna riba s kostima poput sardina najbolji su izvor kalcija jer dolaze u paketu i s vitaminom D.
Kao što je već rečeno, bez dovoljnog unosa vitamina D nema ni dobrog statusa kalcija. Nažalost, vitamin D ne možemo u potpunosti nadoknaditi prehranom jer ga najviše dobivamo od izlaganja suncu. No važno ga je unositi i putem prehrane, i to zajedno s kalcijem.
Vitamin D posebno se nalazi u ribi poput sardina, lososa, tune, u obogaćenim mliječnim proizvodima i fortificiranim biljnim napicima. Dobar izvor su i žumanjci, gljive, ulje bakalara. Tijekom zime dobro je uzimati suplemente vitamina D3, a prije toga preporučuje se provjeriti status vitamina D. U slučaju utvrđenog manjka, liječnik će prepisati vitamin D na recept koji sadrži terapijske doze, a u slobodnoj prodaji dostupne su manje doze vitamina D za prevenciju i održavanje statusa vitamina D tijekom zime. Suplementi su potrebni i ljeti ako se izbjegava sunce, primjerice, kod osoba koje se uopće ne izlažu suncu. Nije dovoljno da je vani sunčano vrijeme, već moramo određeni postotak kože i izložiti suncu. Osobama svijetle puti potrebno je manje izlaganja suncu i obrnuto.
Važno je naglasiti da apsorpcija vitamina ovisi o stanju naših crijeva, zbog čega generalno zdrava prehrana igra najveću ulogu. Također, vitamin D je vitamin topiv u mastima pa ga je dobro konzumirati s nekim izvorom masti. Primjerice, gljive pirjane na biljnom ulju ili maslacu. S druge strane, riba poput lososa i sardine te mliječni proizvodi sadrže prirodno prisutne masnoće, a pogotovo navedena riba koja donosi i protuupalne omega-3 masne kiseline.
Osim kalcija i vitamina D, pri čemu treba kod suplementacije birati vitamin D3, neophodan je i vitamin K. Nerijetko se kao dodatak prehrani upravo i nudi kombinacija kalcija, vitamina D i K. Lisnato povrće, prokulice i fermentirani proizvodi poput soje dobar su izvor vitamina K. Dio vitamina K proizvode i naše crijevne bakterije, ali ga i dalje treba unositi hranom. Opet, koliko će ga proizvesti, ovisi o tome osiguravamo li pravu hranu za naše dobre bakterije.
Magnezij je potreban za konverziju vitamina D u aktivan oblik. Osim toga, i magnezij se nalazi u kostima, dajući im strukturu. Pronaći ćemo ga u orašastim plodovima, špinatu, kelju, bananama, avokadu, mahunarkama i cjelovitim žitaricama.
Mnogi ne znaju da je mineral fosfor glavni mineral u kostima uz kalcij. Njegov manjak je rijedak jer je široko rasprostranjen u hrani.
Cink je važan za rast i obnovu kostiju, a dobar izvor cinka su morski plodovi, meso, sjemenke sezama i bundeve, indijski oraščići.
Vitamin C esencijalan je vitamin koji moramo svaki dan unositi jer se višak ne skladišti, već izlučuje putem urina. Bitan je za sintezu kolagena koji je, osim za lijepu kožu, važan sastojak i koštanog matriksa. Voće i povrće glavni su izvori vitamina C.
Za rast i diferencijaciju koštanih stanica važan je vitamin A, topiv u mastima kao i vitamin D. Zahvaljujući topivosti u mastima, naše tijelo može pohraniti zalihe vitamina A. Stoga mrkvu, batat, bundevu i tamnozeleno lisnato povrće valja unositi s ponešto ulja ili masti.
Kalij, koji nalazimo u bananama, avokadu, suhim šljivama, peršinu, neizravno utječe na zdravlje kostiju, a silicij, bor i omega-3 masne kiseline također su važne za zdrave kosti.
Za kraj, bitan faktor za zdrave kosti i prevenciju osteoporoze jest redovita tjelesna aktivnost tijekom cijele godine, pri čemu prednost treba dati vježbama snage, odnosno vježbama s opterećenjem, što će potaknuti rast gustoće kostiju. Ovo je posebno važno za žene koje će uskoro ući u menopauzu jer je bitno održavati i mišićnu masu kako bi se usporilo propadanje tijela i osigurala normalna pokretljivost i u dubokoj starosti.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.