Tamara Kajari: Kako uistinu uvesti zdrave navike u svoj život?

Organizacijskim trikovima do zdravih navika

by | 17 travnja, 2021

Svaka osoba gotovo polovicu svojih svakodnevnih aktivnosti obavlja iz čiste navike. Ako je većina tih navika loša ili nezdrava, sasvim je jasno da ni kvaliteta života te osobe nije zadovoljavajuća. Dodamo li tome poznata iskustva o moći navike, o čovjeku kao robu navike i o teškom mijenjanju navika, postavlja se pitanje kako si olakšati uvođenje promjena. U nastavku pročitajte koji vam organizacijski trikovi u tome mogu pomoći.

Bilo da je riječ o uvođenju zdravijih prehrambenih navika, nekih sportskih navika ili pak o odvikavanju od ovisnosti o pametnom telefonu, organizacijske vještine uvijek su moćan saveznik. Uspješnost uvođenja i održavanja dobre navike podrazumijeva barem određenu razinu odricanja i samodiscipline, a time podrazumijeva upravo osobnu organiziranost. (Pročitajte: Kako napraviti proljetni detox prostora i uma)

To znači da morate prepoznati vlastite slabosti, a onda procijeniti kojom organizacijskom metodom te slabosti najlakše prevenirati ili izbjegavati. Drugim riječima, organiziranjem si trebate pomoći da promjene koje uvodite donesu boljitak u vaš život, a ne dodatnu komplikaciju i stres.

Kako uistinu uvesti zdrave navike u svoj život?

Trikovi organizacije prostora

Mijenjajući prostor, mijenjamo sebe, a to znači da su atmosfera i organizacija stvari u prostoru od velikog utjecaja na naše navike. Tako, na primjer, ako mjesto za punjenje baterije mobitela odredite izvan spavaće sobe, smanjit ćete mogućnost korištenja pametnog telefona u krevetu. Ako teško usvajate naviku jutarnjeg voćnog ili povrtnog napitka, odredite u kuhinji vidljivo i vrlo lako dostupno mjesto za svoj sokovnik ili blender.

Preferirate li vježbanje kod kuće pred odlaskom u fitness studio, lakše ćete tu želju pretvoriti u zdravu naviku ako postoji ugodno mjesto za prostirku i možda dobar videoprogram, ili ako sprava za vježbanje nije u nekom teško dostupnom kutu sobe. U slučaju da, pak, pokušavate biti redoviti u jutarnjem trčanju, držite svoje omiljene tenisice uvijek na istome mjestu, po mogućnosti u blizini ulaznih vrata. (Pročitajte: Kako jednom zauvijek naučiti postaviti prioritete?)

Trikovi organizacije kupovine

Planiranje kupovine nije samo po sebi nikakav trik, nego jedna od temeljnih organizacijskih vještina. Trik je u djelovanju tog planiranja na vaše pokušaje uvođenja zdravih navika.

Vjerojatno vam se barem nekoliko puta dogodilo da ste pomislili kako je jedini način izbjegavanja slatkiša taj da ih jednostavno nemate kod kuće. Upravo se u tome očituje trik organizacije kupovine. Naime, sve ono što želite izbjegavati u svojoj prehrani ne smije se niti naći na vašem popisu za kupovinu, ali biste trebali redovito planirati nabavku odgovarajućih zamjenskih namirnica (na primjer, suho voće ili gorka čokolada). Glavni obroci također će ovisiti o tome što planirate kuhati, a time i kupiti.

Želite li se motivirati na više tjelesne aktivnosti, razmislite o kupovini odjeće i/ili opreme koja će vam tu aktivnost učiniti dražom i ugodnijom. Naravno, u granicama razumne potrošnje. (Pročitajte: Zašto je NE najvažnija riječ u organizaciji vremena?)

Trikovi organizacije vremena

Kako uvođenje bilo kakvih navika ovisi prije svega o jednostavnosti, vodite računa o tome da maksimalno smanjite vrijeme potrebno za pripremu kako biste što prije krenuli s realizacijom. Primjerice, izbjegnite odustajanje od zdravog jutarnjeg napitka time što ćete unaprijed oprati i nasjeckati potrebno voće ili povrće te tako pripremu zdravog doručka maksimalno pojednostaviti.

Vodite računa i o vlastitom bioritmu dok planirate svoje nove navike u svojim rasporedima. Recimo, teško ćete održati naviku ranojutarnjeg trčanja ako imate niski krvni tlak ili ako ne spavate dovoljno. No možda će vam opcija večernjeg odlaska u teretanu biti pun pogodak pa ćete tako i planirati tjedan.

Piše: Tamara Kajari, mag. oec. profesionalna organizatorica za žene, Slagalica organiziranje

Foto: Pexels