Prema riječima psihologa, ovo su 4 indikatora koji ukazuju na prekid odnosa

by | 18 prosinca, 2020

Većina ljudi želi duge i stabilne odnose s osobama na koje mogu računati u svakoj situaciji.

Bez obzira na to radi li se o braku ili izvanbračnoj zajednici, kad je ljubav u pitanju, svaki se odnos svodi na isto. U to isto najprije trebamo svrstati međusobno poštovanje, a o svemu onom što ne bi trebalo biti dio jednog ljubavnog odnosa govorio je John Gottman. Još 2004. godine Gottman je stvorio formulu za predviđanje bračne sreće ili razvoda braka. Formula je imala 85-postotni uspjeh, a ona se može koristiti i u odnosima koji nisu definirani sklapanjem bračnog ugovora. U nastavku ćete pronaći formulu koja se sastoji od 4 indikatora koji ukazuju na prekid odnosa.

Što su 4 rušitelja ljubavnih odnosa?

Kriticizam

Gottman kaže kako je neizmjerno bitno znati reagirati na kritiku partnera. Kada dobijete kritiku od osobe s kojom ste u vezi, ne trebate na nju reagirati burno te se zbog iste osjećati loše. To, naravno, ne znači da trebate trpjeti neprestane kritike na račun svega što činite. Kritiziranje svega što činite pretvara se u nepoštovanje. No ako je kritika upućena s namjerom i razlogom, nemojte skakati na prvu. Razmislite o svemu što vam je rečeno, smirite se i upustite se u konstruktivnu raspravu kako biste riješili stvari koje vam smetaju jedno kod drugoga. Ako uspijete ostati sabrani na kritiku te istu shvatiti kao nešto pozitivno, izbjeći ćete defenzivnost koja je, također, jedna od rušitelja ljubavnih odnosa.

Nepoštovanje

Nepoštovanje se očituje u izrugivanju partnera pred drugim ljudima, preokretanjem očiju dok partner nešto govori, ignoriranje i umanjivanje partnerovog mišljenja. Ovakvo ponašanje vodi do razilaženja i raspada odnosa jer se neprestano naglašava ono loše. Kako biste to izbjegli, budite zahvalni na stvarima koje vaš partner čini za vas. To ne moraju biti samo “velike” stvari, nego i sitnice, poput pomaganja pripreme ručka, lijepe riječi, kupljenih sitnica i slično.

Defenzivnost

Defenzivnost u odnosima možemo opisati kao vrstu samozaštite te protunapad u trenucima u kojima se osoba osjeća ranjivo. Velik broj ljudi, koji bira defenzivnost u trenucima rasprave, zauzimaju ulogu žrtve te uvijek krive partnere za sve loše što se događa u vezi.

Povlačenje

Osobe koje se povlače ne raspravljaju, ne napominju ako im nešto smeta, ne svađaju se. One jednostavno izbjegavaju partnera čak i kad su u istoj prostoriji. No povlačenje za vrijeme svađa i izbjegavanje interakcije u trenucima koji nisu idilični pogrešan je korak. Umjesto povlačenja, dajte partneru do znanja da vam treba mira i prostora, uzmite pauzu, prošećite, a onda se hladne glave upustite u konstruktivnu raspravu kako biste riješili sve što imate.

Sve se svodi na poštovanje

Bez međusobnog poštovanja osobe ne mogu voditi normalan razgovor i ne mogu na zdrav i zreo način rješavati probleme u odnosu. Probleme imaju apsolutno svi. Ne postoji savršen odnos i ne postoje savršeni partneri. Svaka osoba ima mane, a međusobnim poštovanjem i suradnjom te voljom za promjenama mogu se riješiti gotovo svi problemi.

Foto: lucas souza/Pexels