Znakovi koji ukazuju na to da ste izrazito osjetljiva osoba

by | 9 siječnja, 2022
osjetljive osobe

Kad je riječ o tome što psiholozi nazivaju “izrazito osjetljivim osobama”, važno je znati da se moraju zadovoljiti neki znakovi. Kao što se boja kose razlikuje od osobe do osobe, isto tako se razlikuje i svijet i način na koji doživljavamo svijet. Pojam HSP (hightly sensitive people) skovala je psihologinja dr. Elaine Aron i koristi se za opisivanje oko 15-20 % osoba koji doživljavaju svijet intenzivnije i dublje od prosječne osobe. Takve osobe postaju emocionalno iscrpljene, a ako vam je ikad rečeno da ste “preosjetljivi” ili nečije kritike shvaćate “preosobno”, možda spadate upravo u ovu kategoriju osoba.

Nečija osjetljivost može se objasniti na više načina pa su upravo po tome senzibilni ljudi i poznati. Pretjerano osjetljive osobe ponekad steknu upravo tu sklonost kada se radi o okolnostima i vanjskim utjecajima, ali i emocijama koje ih okružuju. Nije malo vjerojatno da se ponekad osjetljivost može okarakterizirati i kroz nedostatak sna, poneku krivu riječ koju vam je netko uputio, neki znak ili potez koji vas je povrijedio ili rastužio, ali i kroz određene životne situacije koje možda prolazite. Iako su ponekad neke reakcije i normalne, postoje neki znakovi po kojima možete prepoznati spadate li u ovu kategoriju osoba – a prema tome se tada znate i postaviti.

Pročitajte: Što doista znači kad vam netko kaže da ste “osjetljivi poput mimoze”?

Reagirate na jaka svjetla, glasne zvukove i nečiju ljepotu
Što to točno znači? Osjetljive osobe doživljavaju senzorno preopterećenje jednim ili više od pet svojih osjetila, ali i intenzivnije doživljava svijet oko sebe od drugih.

Osjećate potrebu za mirom
Osim za mirom, redovito osjećate potrebu za prekidom rada. To točno znači da tražite predah usred razdoblja zauzetosti ili prevelike količine posla. Dok je nekima dovoljna samo zamračena soba, drugi traže privatni prostor, mir i tišinu, kako piše stylist.co.uk.

Na vas utječu raspoloženja drugih ljudi
Osjetljive osobe izrazito gledaju na to kako su druge osobe raspoložene i to na njih izrazito utječe jer se s njima mogu poistovjetiti. Istovremeno, oni izbjegavaju sve što ima veze s nasiljem i okrutnošću i to su stvari s kojima se izrazito teško nose te ga nastoje maksimalno izbjeći, kao i bilo kakve pritiske ili vremenska ograničenja za koje smatraju da ih dodatno sputava te dovodi do povećane tjeskobe.

Imate bogat unutarnji život
Ne samo da su takve osobe više u kontaktu sa svojim mislima, osjećajima i emocijama već lakše sanjare i vizualiziraju bilo kakve mogućnosti. Osim toga, osjetljive osobe su vrlo savjesne i daju sve od sebe kako bi bili sigurni da sve rade kako treba, a često to može dovesti do toga da se sami izlažu velikom pritisku.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels