Je li ova najnovija tehnika uistinu funkcionalna u ublažavanju tjeskobe?

by | 2 listopada, 2021
tjeskoba, depresija

Anksioznost i depresija česte su teme, posebice u posljednjih godinu i pol. Vjerojatno je i to da ste pokušali pronaći načine i tehnike kako si olakšati, a jedna praksa posebno se ističe i ponavlja. Upravo o tome govori Floss Knight, psihoterapeut za glamourmagazine.co.uk: “Sve smo svjesniji da pozitivne afirmacije mogu pomoću u popravljanju vašeg raspoloženja i dovesti vas do pravog načina razmišljanja. Posebice je to važno kad se osjećate potišteno, a negativan govor o sebi zna biti iznimno štetan.”

Tehnika zaustavljanja misli

Zaustavljanje misli je tehnika u kojoj se pojedinci potiču da budu svjesni svog razmišljanja, a čim se pojavi negativna misao, zaustave je. Kad zaustavite misao, vi se ohrabrujete zamijeniti je nečim pozitivnim, pozitivnim mislima ili sjećanjima na koja se možete odmah usredotočiti.

Dr. Ahmed Nilufar govori o tome kako negativno razmišljanje i tjeskobne misli mogu postati automatske pa ljudi ne prepoznaju da ulaze u jedan ciklus misli. Često se tada osjećaju kao da su to jedine misli koje imaju, priviknu se na njih kao da nikad neće prestati i sve to dovodi do povećane anksioznosti. Ideja zaustavljanja misli odlično zvuči u teoriji, ali nije uvijek lako zaustaviti misli – jer se one pojavljuju s razlogom. Mozak govori da postoji prijetnja, nešto što u čovjeku izaziva anksioznost. Tu može pomoći savjetovanje i psihoterapija kako bi se riješio problem stresa i negativnog razmišljanja.

Pročitajte: Egzistencijalna tjeskoba je stvarna, evo kako se suočiti s njome

Kad zaustavljanje misli ne djeluje?

Primjerice, stručnjaci kažu da u nekim situacijama zaustavljanje misli može biti štetno – jer to isto zaustavljanje misli ne znači da one nestaju. Umjesto toga, misli su potisnute. To je dvostruki mač – zbog toga što je za neke ljude negativno razmišljanje jedna vrsta samokritike. Dakle, ova tehnika ne djeluje na sve. Ako osoba ima uznemirujuće, nametljive misli koje otežavaju svakodnevni život, važno je razgovarati sa stručnjakom koji će dati podršku i savjet.

Alternativne metode i savjeti za suočavanje s tjeskobom
– Iako osjećate tjeskobu, pokušajte biti što bolji sami prema sebi.
– Razmislite o tome jeste li gladni, ljutiti, usamljeni ili umorni – svaki od ovih čimbenika izaziva fizičke i emocionalne dijelove anksioznosti.
– Razgovarajte s prijateljem ili s osobom od povjerenja.
– Vježbanjem otjerajte tjeskobu i potaknite bolje raspoloženje!

Pročitajte: Kako znati jeste li pod stresom ili se borite s anksioznošću?

FOTO: cottonbro/Pexels