OSAM SVAKODNEVNIH NAVIKA koje nam narušavaju zdravlje

by | 30 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Odustajanje od naših destruktivnih navika može biti jako teško. Još teže je riješiti se onih koje ne vidimo kao štetne. Složili smo listu svakodnevnih navika koje uzrokuju više štete nego koristi.

Sprječavanje kihanja
Kada zatvorimo usta i pritisnemo nos u pokušaju sprječavanja kihanja, naš tlak u našoj lubanji znatno poraste. Protok krvi do mozga je prekinut, a krvne žile i moždano tkivo pritisnuti. Ovo može dovesti do glavobolja, štete na krvnim žilama pa čak i do problema sa sluhom.

Korištenje parfema
Sintetičke supstancije koriste se kako bi parfemi bili jačeg mirisa, a znatno su i jeftinije od prirodnih.Te supstancije mogu uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i slabost. Čvrsto iritiraju oči, grlo i kožu. Bolje je parfeme zamijeniti eteričnim uljima ili ih nanositi samo u dobro prozračenim prostorijama.

Korištenje pametnog telefona prije spavanja
Umjetno osvjetljenje po noći sprječava nastanak hormona melatonina koji regulira san i budnost. Niske razine melatonina mogu dovesti do depresiije, pretilosti, srčanih problema i krhkog imuniteta. Raniji odlazak na spavanje razuman je način poboljšanja zdravstvenog stanja.

Pohranjivanje hrane u plastične spremnike
Mnogi plastični spremnici sadrže kemijske spojeve poput bisfenola i ftalata, koji ulaskom u ljudski organizam narušavaju rad endokrinog sustava. Bolje je pohraniti namirnice u staklene, metalne i keramičke spremnike. Obratite pozornost i na simbole na spremnicima jer mogu pružiti korisne informacije o pravilnom korištenju proizvoda.

Pranje zuba neposredno nakon jela
Stomatolozi preporučuju pranje zuba najmanje pola sata nakon jela pa čak i prije ako je moguće. Hrana i piće, posebice kisela, imaju učinak na caklinu, kao i na sloj ispod nje. Četkanjem gurate kisele spojeve bliže dentinu, a to vodi do osjetljivosti i štete na zubima.

Često korištenje antibakterijskih sapuna
Velik broj korisnih bakterija živi na površini naše kože i ima značajnu ulogu u zaštiti tijela. Ako često koristite antibakterijski sapun, možete izazvati neravnotežu u organizmu i uzrokovati razvoj štetnih bakterija. Dermatolozi preporučuju antibakterijske sapune samo za porezotine, ogrebotine i slične ozljede. Nemojte ga koristiti više od dva puta tjedno.

Nošenje preuskih traperica
Iako su moderne, preuske traperica stvaraju veliki pritisak na kožu i živčane završetke. Ovo može dovesti do problema sa živčanim sustavom i cirkulacijom.

Pijenje prevelikih doza svježe iscijeđenog soka
Ne znaju svi da je svježi sok u nekim slučajevima štetan za organizam. U slučaju nekih bolesti čak mogu izazvati štetu. Naprimjer, sok od grožđa ne preporučuje se dijabetičarima i pretilim osobama. Također, sokovi mogu sadržavati razne alergene pa trebate biti oprezni kada ih dajete djeci.