Objašnjen uzrok ružnih snova

by | 20 srpnja, 2011

Zbog stresa nam stradava imunološki sistem, remeti se rad hormona, napinju mišići i generalno iscrpljuje organizam, što zna rezultirati nizom bolesti. Što se tiče mozga, kronični stres zna izazvati gubitak memorije i pojavu noćnih mora.


‘Um koji je preplavljen tjeskobnim mislima koje ne zna procesuirati, pomoć nalazi u noćnim morama. One mogu biti dobar način da se prebrode stresni događaji koji tako postaju manja prijetnja,’ objašnjava dr. Barry Krakow, direktor instituta Maimonides Sleep Arts and Sciences u New Mexicu, SAD.

Dodaje da na snove treba gledati kao na besplatnu psihoterapiju. U njima možemo naći moguće uzroke naše nervoze te sugestije kako ih savladati. Ako ste tokom sna uplašeni ili posramljeni, razmislite zašto. Zatim se pitajte što vam uzrokuje iste osjećaje u stvarnosti. Na primjer, možda ćete shvatiti da ste rekli ili napravili nešto sramotno na poslu ili se morate ispričati nekome ili morate biti pažljiviji u budućnosti.

Ukoliko vam noćne more ometaju normalan san, javljaju se gotovo svaku noć ili su veoma uznemiravajuće, trebate potražiti pomoć psihologa ili psihijatra koji će vam pomoći da sredite misli, kaže dr. Krakow.

Izvor: net.hr