Novi TikTok trend za akne je tekući klorofil – funkcionira li?

Čudna tamnozelena tekućina koju TikTokeri dodaju u vodu proglašavaju novim eliksirom. Ima li odličan učinak na kožu?

by | 1 svibnja, 2021

Ako imate TikTok ili dijete koje ga ima, vjerojatno ste imali priliku naići na video u kojem se ispija čudna zelena tekućina i za koju se govori da je novi it proizvod. Riječ je o novom wellness trendu koji će vam zasigurno biti poznat – klorofil, zeleni pigment koji se nalazi u biljkama. A zašto svi o njemu pričaju? Jer navodno samo nekoliko kapi dodanih u vodu trebalo bi liječiti akne, spriječiti rak, detoksicirati tijelo i povećati razinu energije.

@marycjskinnerweek 1 update!! honestly shocked, more in comments 🌿 ##chlorophyll ##chlorophyllwater##chlorophylldrops ##rosacea##rosaceacheck##inflammation♬ deja vu – Olivia Rodrigo

Klorofil u biljnim stanicama koristi sunčevu svjetlost za proizvodnju hrane od ugljičnog dioksida i vode, a kisik stvara kao nusprodukt. Biljkama je to potrebno, ali to nije potreban hranjiv sastojak ili spoj za ljude, što je dijelom i razlog zašto dodaci klorofila nisu opsežno proučavani. Klorofilin, koji je zapravo dodatak koji uzimamo, dostupan je lokalno, kao tableta, mekani gel i tekućina. Posljednji je onaj koji je slavu pronašao na društvenim mrežama, a skok je interesa toliki da se počeo prodavati više za čak 500 posto, a kad krenete pretraživati “klorofil” na hrvatskome, odmah vam izađe dodatak “gdje kupiti?”. Opravdava li hype?

@stephgrassodietitianSee comments for my OPINION on liquid chlorophyll ##liquidchlorophyll ##chlorophyll ##dietitian ##learnontiktok♬ Happy (Instrumental) – Happy I’m Me

Stephanie Grasso, registrirana dijetetičarka u Oaktonu u državi VA, TikTok je influencerica koja je nedavno skupila više od 5,3 milijuna pregleda zbog edukativnog i istinitog videa o tekućem klorofilu. Objasnila je da ovaj trend ne podupire dovoljno istraživanja te da je bolje jesti zeleno povrće.

Činjenica jest ta da je klorofil bogat vitaminima C, A, E i K i ima antioksidativna svojstva. To znači da bi u idealnom slučaju trebao pomagati u borbi protiv slobodnih radikala koji se javljaju kad je koža oštećena ili se raspada. No rezultati istraživanja ne podupiru tvrdnje da bi klorofil u ovakvom obliku mogao na sve gore spomenute silne načine poboljšati vaše zdravlje. Potrebne su veće, rigoroznije studije kako bi se procijenile potencijalne zdravstvene koristi klorofila jer za neke beneficije još ne postoje dokazi da je zaslužan isključivo učinak klorofila. Presuda: još jedan TikTok trend bez pokrića!

Foto: Paweł Czerwiński/Unsplash