NOVA GODINA JE IZA NAS, a mi vam otkrivamo pet najvećih mitova o novogodišnjoj detoksikaciji!

by | 2 siječnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

2

Blagdansko prejedanje bliži se kraju, a nakon Nove godine svima će jedna od glavnih odluka biti “očistiti” organizam od hrane i pića koje ste od Božića unijeli u svoj organizam.

Većina vas će se opskrbiti zdravim voćem i povrćem od kojega će raditi raznorazne salate, sokove i smoothiese, a Instagram će biti prepun upravo takvih “jela”.

Prije nego što krenete s čišćenjem svog organizma, ovo su neki od najvećih mitova o detoksikaciji.

NEMOJTE ISPIRATI CRIJEVA
Mnogi će se odlučiti na proizvode za klistiranje kako bi očistili svoja crijeva od prekomjerne hrane koju su unijeli tijekom blagdana, no ne činite to. Umjesto da očistite debelo crijevo od “otrova” koji su se nakupljali, oni će se samo vratiti u vaš organizam. Takav način detoksikacije može čak uzrokovati i perforaciju crijeva.

PRIRODNI SOKOVI
Mnogi se odlučuju na detoksikaciju pomoću zdravih zelenih ili voćnih sokova koji su im nekoliko dana jedina hrana kako bi pročistili svoj organizam. No, nutricionistica Emma Brown kaže da su oni loši ako je tijelo uistinu puno “otrova”. Ona kaže da ćete se samo osjećati loše i slabo, jer vam takva prehrana neće biti dovoljna za funkcioniranje organizma.

ČAJEVI ZA DETOKSIKACIJU
Postali su iznimno popularni ove godine. Pomažu pri gubljenju kilograma, ali i čišćenju organizma. No, kilogrami neće otići ako se prejedate. Stručnjakinja za dijete Cynthia Sass upozorava kako se uz takve čajeve treba držati pravilne prehrane i puno vježbati kako bi skinuli kilograme, a skinut ćete ih i ako ne pijete taj čaj, a i dalje se zdravo hranite i vježbate. Također, mogu imati laksativno djelovanje i oštetiti crijevnu floru zbog čega ćete mršavjeti, ali sigurno ne zdravo.

QUINOJA – NUŽNO ZLO
Moderna i skupa žitarica postala je jako popularna, a često se koristi kao zamjena za tjesteninu i druge “nezdrave” ugljikohidrate. Quinoja se inače uzgaja u Boliviji u kojoj je ona nekoć bila glavna namirnica. No, zbog nagle popularnosti i visoke cijene, Bolivijci je više ne jedu zato što im je postala preskupa iako je ona njihova tradicionalna namirnica.

KOKOSOVA VODA
Preporučuju je svi nutricionisti, jer je bogata hranjivim tvarima, a ima malo kalorija. No, većina tih kalorija su šećeri. Naime, na 100 mililitara kokosove vode unijet ćete jednu žlicu šećera. Stoga je ipak puno zdravija obična voda.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: Vecernji.hr