Ovih šest visokoproteinskih namirnica konzumirajte za izgradnju mišića

by | 5 rujna, 2023
namirnice za izgradnju mišića

Za izgradnju čistih mišića ključno je unositi dovoljno proteina u svoju prehranu, ali također je važno da birate visokokvalitetne izvore proteina kako biste dobili sve potrebne hranjive sastojke.

Izgradnja čistih mišića, naravno, ovisi i o vremenu koje provodite u teretani i koje trošite na vježbanje.

Razbijanje mišićnog tkiva dizanjem utega ili izvođenjem vježbi visokog intenziteta omogućuje mu da se još jače obnovi. Ali ako svoje dizanje utega ne potičete pravom hranom, vaše tijelo ne može stvoriti vitku, isklesanu tjelesnu građu koju želite. Za postizanje rezultata ključno je napuniti svoj tanjur hranom bogatom proteinima.

Važno je napomenuti da je ravnoteža ključna. Uz proteine, trebate unositi i dovoljno ugljikohidrata i zdravih masnoća da biste osigurali potrebnu energiju i hranjive tvari za izgradnju mišića. Također, redovita tjelesna aktivnost i dobar plan treninga također su neophodni za postizanje ciljeva u izgradnji mišića.

Prije nego što napravite značajne promjene u prehrani, preporučuje se da se posavjetujete s nutricionistom ili liječnikom kako biste dobili personalizirane smjernice.

Najbolje visokoproteinske namirnice za izgradnju čistih mišića

Losos

Losos je izvanredan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline, kao što su EPA i DHA, imaju brojne koristi za zdravlje.

Osim što podržavaju zdravlje srca i krvnih žila, omega-3 masne kiseline također mogu smanjiti upalne procese u tijelu, poboljšati funkciju mozga i podržati zdravlje očiju. Proteini u lososu su visokokvalitetni te pomažu u izgradnji mišića i obnovi tkiva.

namirnice za izgradnju mišića

Tofu

Tofu nudi biljnu alternativu mesu bogatu proteinima. Svaka porcija od pola šalice sadrži 10 grama proteina, a budući da je tofu jednostavno spojiti sa žitaricama poput smeđe riže ili kvinoje, mnoga jela na bazi soje sadrže dosta proteina. Odličan je izvor biljnih proteina te se često koristi u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.

Grčki jogurt

Grčki jogurt ističe se kao visokoproteinska namirnica među mliječnim proizvodima. Za razliku od običnog jogurta, grčki jogurt je gust i sadrži više proteina po porciji. Također je bogat probioticima, koji podržavaju zdravlje crijeva, i kalcijem, važnim za održavanje jakih kostiju.

Ovaj jogurt sjajan je izbor za doručak, međuobrok ili dodatak smoothiesima zbog svojih hranjivih prednosti.

Pročitajte: Ovaj čaj iznimno je dobar za zdravlje mozga i srca te mršavljenje 

namirnice za izgradnju mišića

Jaja

Jaja su izuzetno hranjiva i sadrže visokokvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline i mnoge druge hranjive sastojke. Sadrže sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba i visokokvalitetne proteine.

Također su izvor hranjivih tvari poput vitamina B12, željeza i vitamina D. Jaja su vrlo prilagodljiva u kuhinji i mogu se pripremati na mnoge načine.

Grah i leća

Ove mahunarke bogate su proteinima i vlaknima. Također sadrže i druge hranjive tvari poput željeza i magnezija. Vlakna u grahu i leći podržavaju zdravlje probavnog sustava, a proteini su korisni za izgradnju i obnovu mišića. Često se koriste i u jelima poput variva i salata.

Tuna

Konzervirana tuna je praktičan, visokoproteinski ručak ili međuobrok bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Ova riba odličan je izbor za povećanje unosa proteina.

namirnice za izgradnju mišića

Pročitajte: Pet najboljih namirnica bogatih antioksidansima za smanjenje upale 

Foto: Pexels, YelenaYemchuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images