Kako dijete odgovoriti od grizenja? Imamo par savjeta

by | 30 svibnja, 2020

Na igralištu ste sa svojim djetetom, gledate ga kako se igra s drugim mališanima i jednog se trenutka to jednostavno dogodi. Vaše je mezimac zario svoje zube u ruku drugog djeteta. Vjerojatno ste u šoku i ne znate što misliti osim da ga niste tako odgojili. Nemojte paničariti! Mala djeca vrlo često ugrizaju i to je normalan dio njihovog odrastanja. Jedino što morate napraviti je obeshrabriti takvo ponašanje. Kako biste znali da to pravilno radite, Pure Wow je od pedijatra Whitneya Casaresa potražio stručan savjet.

Zašto djeca grizu?

Bebe kojima rastu zubi ili koje istražuju, često grizu. Kad prohodaju, djeca koja još uče govoriti i nedostaju im riječi kojima bi opisali svoje osjećaje, također ugrizaju. Katkad djeca ugrizaju da bi vidjeli kakvu će reakciju izazvati ili kada su jednostavno željni pažnje.

Što roditelji trebaju napraviti kada vide da njihovo dijete grize? 

Kako bi zaustavili ovo ponašanje, roditelji odmah trebaju reagirati čvrstim stavom. Možete im reći: “Mi ne grizemo. Grizenje ozljeđuje ljude.” Izbjegavajte dugačka objašnjenja i zapamtite da morate ostati mirni iako ste uznemireni djetetovim ponašanjem. Razdvojite djecu koja su sudjelovala u situaciji i utješite “žrtvu” tako što ćete mu trenutačno pružiti svu svoju pažnju. U idealnom se slučaju grizenje više neće događati, ali za one koji to ponove, odredite kaznu (nema igranja određeno vrijeme) kako biste im dali do znanja da to ponašanje nije prihvatljivo.

Kako da se roditelji uvjere da njihovo dijete to neće činiti?

Naučite djecu iskazivati svoje osjećaje kroz riječi i prestat će gristi. Djeci koja su svladala govor, pomozite da nauče reći fraze: “Bijesan sam.” ili “To je moje.” kada su isfrustrirani. Kada dijete koristi prihvatljive metode kako bi iskazalo vlastite emocije, slobodno ga pohvalite. Tako mu stavljate do znanja da podržavate njegovo dobro ponašanje.

Povremeno ugrizanje je često kod beba i male djece, ali ako vaše dijete to neprestano čini, pitajte svog pedijatra za pomoć kako biste lakše utvrdili postoji li neki skriveni razlog za tu naviku.

IZVOR: INDEX.HR