Mucanje je nasljedno, ali ima postupaka kako ga liječiti

by | 27 listopada, 2021
mucanje, mucanje kod djece, mucanje kod odraslih

Znate li što je zajedničko Isaacu Newtonu, Kylie Minogue, Joeu Bidenu, Bruceu Willisu i Marilyn Monroe? Svi su u određenoj fazi života mucali.

Kako pišu vijesti.hrt.hr, dr. sc. Ines Galić Jušić, logopedinja, napisala je knjigu “Mucanje” kojom je, kaže, ovaj problem željela približiti logopedima, studentima logopedije, roditeljima i djeci, kao i svim odraslima koji mucaju.

“Knjiga je koncipirana kao interdisciplinarni sadržaj namijenjen i stručnjacima poput psihologa, psihijatara, audiologa, čak i stručnjacima iz područja biomedicine koje zanimaju neuralne mreže koje su u podlozi ovog poremećaja, kazala je za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”.”

U knjizi je poseban naglasak stavila na vezu između govora i mišljenja.

“Ovo je prva knjiga u kojoj se na opsežan način mucanje predstavlja u svojoj složenosti koje prethodi govoru. Govoru prethode milisekunde jezičnog planiranja. Nemoguće je zamisliti bilo kakvo govorenje koje ne bi imalo takve predradnje u smislu jezičnog planiranja i mišljenja”, pojasnila je.

Mucanje je nasljedno, kako je rekla.

“Sedamdeset posto mucanja čini nasljedni kolerat koji je vezan za čak četiri gena koji utječu na nekakve minimalne populacije neurona koji mogu promijeniti sraz između neuronskih mreža za jezično planiranje i govor, međutim, 30 % mucanja može činiti i individualna djetetova okolina. Ne ona zajednička koju dijele sva djeca te obitelji, nego ono što je individualno u smislu baš specifičnih postupaka koji se odvijaju u okolini prema tom djetetu”, dodaje.

Na pitanje koliko su uspješne terapije dječjeg mucanja, odgovara:

“Mucanje se percipira kao nešto što se može lako riješiti i gotovo nam svima izgleda prihvatljivo reći ‘Probaj se samo truditi da ne mucaš’. Međutim, ono jest zbilja jedan ozbiljan problem i moj motiv u pisanju takve knjige bio je da pokažem svu složenost nastanka mucanja, svega onoga što stoji u podlozi, ali i metoda rješavanja toga”, kazala je.

Dodaje kako danas nismo tako nemoćni kao što smo bili prije 40-ak ili 50-ak godina.

“Ja svjedočim više od 37 godina bavljenja time i mogu reći da sam presretna onime što imamo. Mi danas imamo takve metode koje imaju četiri stupnja kliničkih istraživanja, kao što to imaju i cjepiva. Dakle, mi nismo u situaciji da ne znamo što je dobro, osobito za malu djecu koja mucaju. I to je sreća nas logopeda, a ja kao stručnjak i doktor znanosti koji se time i teorijski bavi niz godina, imala sam veliki motiv da to prenesem svojim kolegama i roditeljima. Ima nade i ima postupaka koji su vrlo djelotvorni, kako poručuje.

Izvor: hrt.hr

FOTO: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images