PILOXING®: odličan spoj pilatesa, boksa i plesa, a mi smo saznali sve o njemu!

Razgovarali smo s Valentinom Baf, licenciranom PILOXING® instruktoricom

by | 28 listopada, 2021
piloxing, pilates boks ples

PILOXING® je poznati svjetski brend osnovan 2009. godine, a njegova glavna zamisao jest spoj omiljenih vježbi profesionalne plesačice Vivece Jensen – pilatesa, boksa i plesa. U Hrvatskoj se proslavio zahvaljujući Lani Jurčević, koja je 2011. godine uvrstila Piloxing® u svoju ponudu fitness programa u svom prostoru La’ Studio by Lana Jurčević u Zagrebu. Prije nekoliko godina bio je iznimno popularan, a sada smo opet odlučili vratiti ga na velika vrata.

Valentina Baf licencirana je PILOXING SSP Elite, PILOXING Knockout Elite Star, PILOXING Booty i PILOXING Barre instruktorica, a za sve koje ste bliže, njezini treninzi održavaju se u Pazinu, pa svakako navratite i isprobajte! Mi smo popričali s Valentinom koja nam je približila ovaj divan trening i pokazala koje su njegove prednosti, kakvi sve treninzi postoje, koliko je prepoznat u Hrvatskoj, ali i zašto je upravo ovaj program ono što će ženama pokazati njihovu pravu bit – ženstvenost, kontrolu, senzualnost i moć.

 

Možete li našim čitateljicama približiti što je točno Piloxing?

PILOXING® je svjetski fitness brend osnovan 2009. godine od strane bivše profesionalne plesačice i vlasnice Master certifikata u pilatesu, šveđanke Vivece Jensen. Osim prema plesu i pilatesu, Viveca je uvijek gajila veliku ljubav i strast prema boksu, upravo zbog moći, snage i fokusa kojeg pruža bavljenje tim sportom. Godine 2009. Viveca je odlučila spojiti svoje tri omiljene vježbe – pilates, boks i ples, sa željom i misijom da fizički i mentalno osnaži pojedince kroz fitness, i tako je nastao ovaj jedinstveni, učinkovit i zabavni fitness program – PILOXING®. Iste godine, zajedno sa Cortney Gornall i Natashom Belroth osnovala je PILOXING® Akademiju za obrazovanje PILOXING® instruktora, sa sjedištem u Los Angelesu, SAD. Od tada je više od 20.000 instruktora certificirano u jednom ili svih pet PILOXING® programa, a koji djeluju u više od 95 zemalja diljem svijeta.

PILOXING® je kao brend i fitness program prepoznat diljem svijeta, a odabrale su ga i brojne holivudske zvijezde, poput Melisse McCarthy, Vanesse Hudgens, Hilary Duff, Kirsten Dunst i drugih. Sam naziv spoj je dvije riječi PIL(ATES) i (B)OXING, te možda naizgled nespojive discipline, u konačnici imaju zajedničko načelo koje uključuje aktivaciju mišića središnjeg dijela tijela (takozvani CORE – srž, jezgra) koja pak vodi ka koncentraciji, fokusu, svijesti i kontroli. Kombinacija boksa i pilatesa kao primarnih komponenti PILOXING® programa osmišljena je kako bi osnažila žene da urone u disciplinu koja uključuje njihovu pravu bit: ženstvenost, kontrolu, senzualnost i moć.

Koje su prednosti ovakve vrste treninga?

PILOXING® je vrsta intervalnog treninga, a zbog izmjene intervala dolazi do povećane potrošnje kalorija te povećanja mišićne i kardiovaskularne izdržljivosti. Osim toga, trening se izvodi bosih nogu čime se aktiviraju i jačaju mišići stopala. Ona su baza i potpora našeg kostura te imaju veliki broj proprioceptivnih senzora koji konstantno šalju povratne informacije središnjem živčanom sustavu o položaju ekstremiteta i pokreta, a istezanje i jačanje stopala (tabana) pospješuje cirkulaciju i rezultira boljom stabilnošću.

Osim pilatesa i boksačkih pokreta, trening uključuje uporabu rukavica posebno dizajniranih za ovaj trening. Par rukavica teži 0,5 kg, a kroz trening ih koristimo ponajprije zbog osjećaja otpora jer se njihovim korištenjem svjesno aktiviraju mišići ruku radi čega dolazi do jačanja istih, a rezultat su jače i lijepo oblikovane ruke. Osim toga, nošenje rukavica povećava izazov samih vježbi, ali i pruža osjećaj bolje kontrole, što rezultira kvalitetnijom izvedbom pokreta.

piloxing, pilates boks ples

Uz navedeno, još neke prednosti PILOXING® treninga su: poboljšana kardiovaskularna i mišićna izdržljivost, pozitivan utjecaj na smanjenje tjelesne težine i razine stresa, očuvana neuromuskulaturna i kognitivna funkcija, poboljšana svijest o položaju tijela/dijela tijela u prostoru, bolja koordinacija i agilnost, veća mobilnost zlobova, poboljšana dinamička fleksibilnost, poboljšana postura i balans, lakše obavljanje aktivnosti iz svakodnevnog života, veće samopouzdanje te sveukupno fizičko i mentalno zdravlje.

 

Po čemu je ovaj program drukčiji od drugih?

PILOXING® nudi niz vrlo različitih programa koji imaju nekoliko zajedničkih stvari – nema preduvjeta i zahtjeva. Cilj je da se svi osjećamo ugodno vježbajući, bilo radi zdravlja, zabave, mršavljenja ili nečeg drugog. Neovisno o dobi, spolu, fizičkoj spremi, svatko može pronaći nešto za sebe. Polazeći od spoja dviju disciplina koji čini taj program jedinstvenim, do misije same osnivačice – mentalno i fizičko osnaživanje pojedinaca kroz fitness za bolji i zdraviji život svih nas, PILOXING® se svakako ističe u moru grupnih fitness treninga. Vođeni dobrom glazbom koja u svakom trenutku motivira i podiže atmosferu, PILOXING® programi su zabavni i učinkoviti, a kombiniranje različitih stilova može poboljšati izdržljivost zbog aktiviranja različitih mišićnih skupina i regrutiranja različitih vrsta mišićnih vlakana te će spriječiti pojavu zasićenosti tom vrstom treninga.

Postoje različite vrste Piloxing treninga – koje su to i koje su specifičnosti svakog? Kome je namijenjen? Koliko traje jedan trening?

PILOXING® SSP
PILOXING® SSP je prvi i originalni PILOXING® program, i dan danas najpopularniji zbog svoje jedinstvene kombinacije stajaćeg pilatesa, boksa i plesa koji sve to povezuje u skladnu cjelinu. SSP u nazivu programa kratica je za SLEEK, SEXY, POWERFUL (elegantna, seksi, snažna), gdje SLEEK predstavlja pilates, SEXY ples, a POWERFUL boks. To je ono što čini taj program prepoznatljivim i predstavlja krajnji rezultat bavljenja takvom aktivnošću. PILOXING® poruka je jasna: “Dok vježbaju, žene bi se trebale osjećati ženstveno, ali i snažno”. PILOXING® SSP samo u jednom programu pruža taj osjećaj i to zadovoljstvo i to ga čini posebnim. Istovremeno imati moć i kontrolu koju vam pruža boks i osjećati se ženstveno zbog gracioznosti koju vam pruža pilates.

Trening se bazira na intervalnom principu, što ga čini učinkovitijim zbog maksimiziranja potrošnje kalorija te povećanja mišićne i kardiovaskularne izdržljivosti. Uz to, izvodi se bosih nogu iz razloga što na taj način aktiviramo i jačamo mišiće stopala, a kako je ono jedno od glavnih senzornih organa u našem tijelu budući da se na tabanima nalazi iznimno veliki broj proprioceptora, na taj način pomažemo održati pravilnu posturu tijela, smanjujemo rizik od ozljeda i postižemo kvalitetniju izvedbu pokreta.
Trening se izvodi uz dodatak PILOXING® rukavica koje teže 0,5 kg/par, a primarni im je cilj stvoriti dodatni otpor i na taj način bolje aktivirati mišiće ruku za postizanje bolje kontrole pokreta, kvalitetnije izvedbe istoga, te čvršćih i oblikovanijih ruku.
PILOXING® SSP može trajati 60, 45 ili 30 minuta. Cijeli sat treninga uključuje zagrijavanje, glavni dio koji čini 11 blokova, prelazeći s blokova visokog intenziteta (boks blokovi) na blokove aktivnog oporavka (pilates i plesni blokovi), zatim 10-minutne ciljane vježbe za trbuh i stražnjicu te istezanje.
Program je namijenjen svima koji žele isprobati nešto novo, drukčije, nešto zabavno, uzbudljivo i dinamično; za napredne vježbače, ali i za one koji tek kreću u fitness pustolovinu. Ako želite smršaviti, ojačati mišiće i oblikovati tijelo, ako se želite oznojiti, zabaviti i opustiti, onda je ovaj program za vas!

PILOXING® KNOCKOUT

PILOXING® Knockout uzbudljiva je, malo drukčija, sportska inačica PILOXING®-a, koja koristi iste osnove kao i originalni PILOXING® format. Riječ je o visoko-intenzivnom intervalnom treningu, kombinaciji boksa, pilatesa, pliometrije i kondicijskih vježbi. Program je osmišljen na način da istovremeno aktivira više mišića, više mišićnih skupina s ciljem maksimiziranja potrošnje kalorija, povećanja mišićne i kardiovaskularne izdržljivosti, te poboljšanja ukupnih fizičkih performansi. Kroz cijeli trening kao otpor koristimo vlastitu težinu uz dodatak PILOXING® rukavica (0,5 kg/par). Koristeći koncept funkcionalnog treninga, ovaj program pomoći će vam pri izvođenju svakodnevnih aktivnosti te utjecati na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, jakost, koordinacija, ravnoteža, mišićna izdržljivost, brzina, fleksibilnost).
Trening može trajati 45 ili 30 minuta. 45-minutni trening uključuje zagrijavanje, 6 rundi, te istezanje. Jedna runda sastoji se od trominutne baze (boks/pilates/knockout uz dodatak pliometrijskih vježbi) i dvominutnih kondicijskih vježbi kao što su čučanj-skok, burpees (marinci), penjači (mountain climbers), razne varijante izdržaja, sklekovi, iskoraci i slično.
Program je namijenjen i početnicima i naprednim vježbačima jer se vježbe mogu modificirati i intenzitet prilagoditi ovisno o stupnju fizičke spreme pojedinca.

PILOXING® BARRE
PILOXING® Barre je jedan od onih fitness programa kojeg definitivno morate probati, ovo je nešto sasvim novo, drukčije i uzbudljivo! PILOXING® Barre, osim fluidnosti i gracioznosti koje proizlaze iz baletom inspiriranog pilatesa, karakterizira i snaga koja proizlazi iz boksa. Upravo ta boksačka komponenta čini ovaj program jedinstvenim i daje mu određeni intenzitet i dinamičnost. Vrsta je to intervalnog treninga iz razloga što se kroz cijelo vrijeme trajanja treninga izmjenjuju intervali višeg intenziteta (boks) sa intervalima niskog intenziteta (pilates).

Trening je energičan, ali istovremeno ne opterećuje toliko zglobove pa je stoga pogodan i za početnike, one koji se vraćaju treningu nakon dulje pauze i starijim osobama. Jedino opterećenje koje se koristi jesu Piloxing® rukavice koje teže 0,5 kg/par, a koje će vam pomoći kod bolje aktivacije mišića ruku i kontrole pokreta. Ovaj inovativni Barre program stvara svijest o cijelom tijelu koristeći baletnu prečku ne samo kao još jedan alat, već i kao vanjsku potporu za postizanje boljeg angažmana mišića i bolje ravnoteže. Kao i kod originalnog formata, trening se izvodi bosih nogu ili u neklizajućim čarapama iz razloga što, uz kralježnicu, stopalo sadrži drugi najveći broj proprioceptivnih senzora, dajući dosljednu, stalnu povratnu informaciju u vezi s položajem tijela u prostoru, omogućujući nam bržu reakciju te bolju kvalitetu pokreta. Bosonogim treningom jačamo mišiće stopala koji s vremenom, zbog nošenja cipela postaju opušteni i atrofirani, vraćajući zglobovima izgubljenu fleksibilnost.
PILOXING® Barre trening može trajati 45 ili 30 minuta. U 45 minuta treninga uključeno je 7 blokova, od toga 2 za taj trening karakteristična bloka Plie Combos i Battement Combos, zatim 2 boks bloka, 2 pilates bloka, arm blast blok za dodatno oblikovanje ruku, ramena, prsa i gornjeg dijela leđa, zatim vježbe za trbuh i core, te istezanje.
Samo neki od benefita koji proizlaze od bavljenja ovakvom vrstom aktivnošću jesu poboljšana kardiovaskularna i mišićna izdržljivost, veća mobilnost zglobova, bolje držanje i ravnoteža, bolja koordinacija, veće samopouzdanje i pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

THE MIX BY PILOXING®
THE MIX by PILOXING® nastao je kao odgovor na sve veći interes za komercijalni ples, potaknut popularnim američkim emisijama kao što je “So You Think You Can Dance”. Razvijen u suradnji s lokalnim plesačima i koreografima, ovaj program donosi vam najnovije plesne pokrete s plesne scene u Los Angelesu, kolijevci i pioniru komercijalnog plesa. Fokus ovog dinamičnog plesnog treninga, koji je po definiciji kardio trening, jesu zabava i opuštenost. Ovo je jedan od najpristupačnijih načina vježbanja jer nema prepreka za priključivanje takvoj vrsti treninga. Ne morate biti fleksibilni, ne morate imati savršen ritam, ne morate znati korake unaprijed, ne morate čak ni govoriti istim jezikom kao ljudi s kojima plešete. Bitno je da se pojavite, zabavite, opustite i uživate. Ples je zabava. Kroz ples izražavamo emocije, oslobađamo se stresa pa možemo sa sigurnošću tvrditi da će bavljenje ovom aktivnošću imati pozitivan utjecaj na naše tijelo, um i dušu. Čak i ako odmah ne uhvatite ritam, ne brinite se, ritam će uhvatiti vas.

PILOXING® BOOTY
PILOXING® Booty je grupni fitness program, 30-minutni prekoreografirani trening uz glazbu koncentriran na razvoj mišića stražnjice (gluteusa), sa ciljem jačanja, podizanja i oblikovanja stražnjice. Uvijek nastojeći osnažiti žene, ovaj novi Booty program nije iznimka. Kroz prebacivanje fokusa s kardio na rad ciljane mišićne skupine, PILOXING® Booty slavi žensko tijelo stavljajući naglasak na ženstvenost i senzualnost. Uz uporabu dvije elastične trake različitih otpora i jastučića (Grip Pad) pogađamo mišiće stražnjice iz različitih kuteva (u stojećem, četveronožnom, ležećem ili bočnom položaju) aktivirajući na taj način sva tri mišića stražnjice – gluteus maximus, medius i minimus, sa ciljem postizanja snažne, lijepo oblikovane i podignute stražnjice. Zahvaljujući programu PILOXING® Booty, počet ćete primjećivati jače mišiće stražnjice koji imaju ulogu u stabilizaciji zdjelice i održavanju pravilnog kretanja kukova. To također doprinosi povećanju fleksibilnosti, mobilnosti i ravnoteže. Također, jačanjem gluteusa utječemo na smanjenje bolova u donjem dijelu leđa i koljenima, ali i na sveukupnu sportsku izvedbu. Bavljenje ovom aktivnošću doprinijet će povećanju vašeg samopouzdanja zbog prisutnosti estetske komponente, ali puno je važniji značaj jakih mišića stražnjice za naše zdravlje i držanje, pa biste svakako trebale razmisliti o uključivanju ovog treninga u vašu vježbalačku rutinu.

piloxing, pilates boks ples

Koliko je Piloxing® prepoznat kao trening u Hrvatskoj?

Piloxing® je u Hrvatskoj prisutan već deset godina zahvaljujući poznatoj hrvatskoj pjevačici Lani Jurčević koja je 2011. godine uvrstila Piloxing® u svoju ponudu fitness programa u prostoru svog La’ Studio by Lana Jurčević u Zagrebu. Tada je Lana bila jedina licencirana Piloxing® instruktorica u Hrvatskoj i regiji, a koja je učila od same osnivačice, šveđanke Vivece Jensen. Sada, deset godina kasnije, u Hrvatskoj ima dvadesetak Piloxing® instruktora koji drže sate Piloxinga na različitim lokacijama diljem Hrvatske kao što su Zagreb, Osijek, Karlovac, Koprivnica, Rijeka, Pula, Pazin, Rab, Biograd na Moru, Split. Piloxing® SSP je i dalje najpopularniji program, kako u svijetu tako i kod nas, ponajprije zbog svoje jedinstvene kombinacije, ali i zato što je zabavan, energičan, učinkovit i namijenjen ljudima različitih dobnih skupina.

Rekla bih da za Piloxing® zna manji broj hrvatske populacije te da je još uvijek nedovoljno prepoznat u Lijepoj našoj. Mi kao instruktori djelujemo svatko u svojoj sredini, ali ono što svakako nedostaje, a što bi sigurno imalo pozitivan utjecaj na prepoznatljivost Piloxinga i kao fitness brenda i kao treninga, jest održavanje i sudjelovanje na fitness eventima i konvencijama. Nažalost situacija sa koronavirusom, s kojim se borimo već više od godinu i pol dana, ne ide nam u prilog. Trenutno nam je zadovoljstvo što možemo voditi treninge, svatko u svojoj sredini, a za nešto veće ćemo se ipak morati još malo strpiti. Piloxing® ima ogroman potencijal koji još uvijek nije u potpunosti otkriven, ali iskreno vjerujem da će se situacija promijeniti i da će fitness instruktori i ljubitelji fitnessa i zdravog načina života to prepoznati i da će se Piloxing® zajednica u Hrvatskoj proširiti. Trenutno smo najaktivniji na društvenim mrežama, kroz dvije Facebook grupe, od kojih je jedna zatvorena i namijenjena samo licenciranim Piloxing® instruktorima u Hrvatskoj, a druga je namijenjena Piloxing® fanovima u Hrvatskoj. Istoj se možete pridružiti putem linka i tako saznati više o Piloxingu, te biti u toku sa novostima i događanjima vezano za Piloxing® u Hrvatskoj.

Na službenoj PILOXING® stranici pronaći ćete još puno zanimljivih informacija, između ostalog možete tražiti instruktore po imenu ili prema programu kojeg podučavaju, te tako saznati lokaciju i vrijeme održavanja treninga na području RH, a možete se odmah i registrirati za Piloxing® instruktorski trening za bilo koji od pet programa i postati licencirani Piloxing® instruktor.

Foto: www.piloxing.com