Studija otkrila dva čimbenika koja drastično povećavaju izglede za migrenu

by | 30 siječnja, 2024
migrena

Loš san dovodi do manjka energije, a to je, kao i stres, jasan pokazatelj bolnih glavobolja i migrena, otkrili su znanstvenici u novoj studiji.

Istraživači s Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Nacionalnog instituta za zdravlje u Marylandu izjavili su da obrasci koje su pronašli naglašavaju utjecaj cirkadijalnog ritma ili prirodnog ciklusa fizičkih i bihevioralnih promjena tijekom razdoblja od 24 sata.

Nalazi upućuju na to da održavanje dobre higijene spavanja – odlazak u krevet u isto vrijeme svaku večer i osiguravanje spavanja najmanje sedam i pol sati – može drastično smanjiti izglede za jutarnji napadaj migrene.

Neke preventivne mjere koje osoba može poduzeti uključuju što je više moguće kako bi kontrolirali razinu stresa, budući da se pokazalo kako kortizol ima važnu ulogu u izazivanju glavobolja.

Uzimanje ibuprofena ili sličnog nesteroidnog lijeka protiv bolova također može pomoći u sprječavanju potpune migrene ako se uoče rani simptomi, poput osjetljivosti na jako svjetlo, mučnine, vrtoglavice i umora.

Migrena je općenito nedovoljno istražena i nedovoljno dijagnosticirana, a mnogi ne mogu ili ne žele otići liječniku u vezi s tim. Isto tako, mnogi liječnici ne mogu uočiti znakove napadaja migrene i prepisati pacijentima odgovarajuće liječenje.

Migrene mogu izazvati različiti okidači, uključujući loš san, stres, hormonalne promjene i čimbenike iz okoliša poput jakog svjetla i glasne buke.

U studiji, objavljenoj u časopisu Neurology Američke akademije za neurologiju, sudjelovalo je 477 osoba u dobi od sedam do 84 godine, od kojih je polovica imala povijest migrena. Od njih je zatraženo da vode dnevnik glavobolje kako bi zabilježili svoje raspoloženje, energiju, razinu stresa i napadaje te što se događalo četiri puta dnevno tijekom dva tjedna, kako piše Daily Mall.

Također su svaki dan ocjenjivali kvalitetu sna i nosili monitore za praćenje spavanja i tjelesne aktivnosti. Kod osoba koje su izjavile da loše spavaju u prosjeku je za 22 posto bila veća vjerojatnost da će sljedeće jutro doživjeti napadaj migrene. Slično tome, smanjenje kvalitete sna prema samoprocjeni povezano je s 18 posto većom vjerojatnošću napadaja migrene sljedeće jutro.

Točan uzrok migrene nije u potpunosti razjašnjen, ali poremećaji spavanja i napadaji idu ruku pod ruku.

Pročitajte: Velika novost za pacijente: uvodi se sustav eLijekovi! 

Foto: nensuria iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: