Velika novost za pacijente: uvodi se sustav eLijekovi!

by | 29 siječnja, 2024
sustav elijekovi

Informatički sustav eLijekovi trebao bi zaživjeti do kraja siječnja!

Ovaj sustav uspostavit će bazu dostupnih lijekova, objediniti podatke o nestašicama, kao i o interakcijama među lijekovima za svakog pojedinog pacijenta, prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Stvorena je jedinstvena baza lijekova dostupnih u Hrvatskoj, a bit će javna i svatko će joj moći pristupiti na internetu, kažu u HZZO-u, nositelju tog europskog projekta, vrijednog 2,2 milijuna eura, kako piše Večernji list.

U njoj će biti objedinjeni svi relevantni podaci kojima raspolažu HZZO i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), primjerice može li se pojedini lijek dobiti na teret HZZO-a i koliki je iznos eventualne doplate.

S druge strane, uvodi se i usluga vezana za terapije svakog pojedinog pacijenta, a odnosi se ponajprije na obiteljske liječnike, ljekarnike i pacijente, koji će joj pristupati na portalu eGrađani.

sustav elijekovi

“Pacijenti će tamo moći pročitati sve informacije o lijeku koji koriste, izdvojeno će imati informacije o indikacijama i kontraindikacijama, kao i povijest terapija zadnjih šest mjeseci. Znat će što im je liječnik propisao i što su preuzeli u ljekarnama”, rekla je za Hinu predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo.

Toj će se usluzi pristupati preko sustava eGrađani, na nadograđenoj poveznici “Realizirani recepti”, na kojoj će se moći prijaviti eventualne nuspojave.

Projekt eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,9 milijuna eura. Izgradnja sustava trajala je od svibnja 2019. do prosinca 2023.

Pročitajte: Porast slučajeva ospica u Europi: što učiniti ako sumnjate da vam je dijete zaraženo? 

Foto: Pexels

Tagovi: