Ne pijete alkohol, a imate masnu jetru? Evo mogućih uzroka i rješenja

Određena stanja i nezdrava prehrana okidač su za masnu jetru

by | 13 svibnja, 2025
Masna jetra

Osim što je najveća žlijezda, jetra je jedan od ključnih organa u našem tijelu čije stanje utječe na cjelokupni organizam. Broji više od 500 različitih funkcija, a neke od najznačajnijih vežu se za detoksikaciju organizma. Tako jetra sudjeluje u filtriranju toksina iz krvi, proizvodnji žuči koja pomaže u probavi masti, regulaciji razine glukoze u krvi, skladištenju vitamina i minerala, proizvodnji važnih bjelančevina, poput onih za zgrušavanje krvi. To znači da stanje jetre utječe na razinu energije, probavu, imunitet i hormonalnu ravnotežu.

Ono što će opteretiti jetru i oslabiti njezine funkcije jesu nezdrave životne navike, od kojih se posebno ističe nezdrava prehrana. Pretjerani unos prerađenih ugljikohidrata poput slatkiša, pekarskih proizvoda, grickalica, rafiniranog šećera, a istovremeno manjak svježeg povrća i voća u prehrani nepovoljno utječe na njezinu sposobnost. Prekomjerna tjelesna težina, kronični stres, nedostatak fizičke aktivnosti, ali i pretjerana izloženost toksinima iz okoliša dodatni su faktori koji se negativno odražavaju na jetru. Međutim, ipak je puno toga pod našom kontrolom, posebice navike koje svakodnevno prakticiramo. Ovo je važno osvijestiti jer jetru ne opterećuje samo alkohol koji se najčešće povezuje uz njezino obolijevanje. Postoji i nealkoholna masna jetra koja je rezultat nezdrave prehrane i drugih životnih čimbenika. 

Masna jetra

Što je masna jetra i kako nastaje 

Kao što joj i ime govori, masna jetra odnosi se na prekomjerno nakupljanje masti u jetrenim stanicama do kojeg dolazi kad jetra ne može na odgovarajući način preraditi ili izbaciti masti. Praktički je bez simptoma pa neredoviti pregledi mogu dovesti do raznih bolesti jetre. Stanja koja se povezuju s masnom jetrom su inzulinska rezistencija, dijabetes tipa dva, pretilost, povišena razina triglicerida, ali i prekomjeran unos rafiniranih ugljikohidrata i običnog šećera, alkohol, hormonalni poremećaji, kronični stres. Što se tiče prehrane, važno je naglasiti da se pretjerani unos šećera i masti u tijelu skladišti kao mast koja se onda, između ostaloga, pohranjuje i u jetrenim stanicama.

Iako je masna jetra praktički bez simptoma, postoje određeni znakovi koje nam tijelo šalje da je oslabljena funkcija jetre. Međutim, iste simptome često pripisujemo gotovo svakom stanju pa je teško povezati, primjerice, umor, pritisak u gornjem desnom dijelu trbuha, debljanje oko struka i slično s masnom jetrom. Također, blijeda stolica, gubitak apetita, blaga mučnina, osjećaj težine nakon jela mogu biti potencijalni simptomi masne jetre.

Ako sumnjate na masnu jetru, to će potvrditi ili opovrgnuti laboratorijske pretrage. U to se ubrajaju krvne pretrage koje će pokazati vrijednosti jetrenih enzima, ultrazvuk jetre koji će pokazati akumulirane masnoće, elastografija koja mjeri krutost i sadržaj masti u jetri, a ako liječnici zahtijevaju preciznije metode, moguće je napraviti CT ili magnetsku rezonanciju. Pojedini slučajevi zahtijevat će i biopsiju jetre kako bi se utvrdilo postoje li znakovi upale ili oštećenja jetre. 

Primjeri prehrambenih navika štetnih za masnu jetru 

Ako vam još uvijek zvuči apstraktno što biste točno morali jesti da biste dobili masnu jetru ili želite provjeriti hranite li se i vi tako već dulje vrijeme, evo nekih primjera. Osoba koja ima visok rizik za masnu jetru obično ima višak kilograma ili je pretila, slabo se kreće, a prosječni doručak je bijeli kruh s margarinom i salamom, uz to kava sa šećerom, kupovni sok bogat dodanim šećerom. Do ručka pojede koji keks, slatko pecivo ili bilo koje rafinirano bijelo pecivo, a tu se nađe i koje gazirano piće, zaslađeni napitak pripremljen kod kuće ili ponovno kupovni šećerni sok. Za ručak se najčešće jede nešto pohano, poput pohane piletine, uz eventualno koji list zelene salate i općenito oskudan unos i izbor povrća. Uz pohanu piletinu najčešće se jede krumpir pečen na masti ili pomfrit. Naravno, ništa bez soka ili gaziranog pića. Za neki popodnevni međuobrok tu će se naći poneki voćni jogurt, možda čak i masniji grčki tip jogurta s dodanim šećerom, no s mišlju da se jede nešto zdravo. Grickalice, čips, slani štapići neki su od izbora za popodnevnu užinu. Večera je rezervirana za neki brzinski sendvič, vjerojatno s popularnim masnim umakom, masnim šnitama salame, naravno, uz običan bijeli kruh ili pecivo. Uz to, možda će se popiti i pivo. Unos vode kroz dan je u onim rijetkim slučajevima kad osoba osjeti žeđ, a dan je popraćen još kojom šalicom kave s najvećim postotkom mliječnih masti i kojom žličicom šećera. Važno je naglasiti da nema ništa pogrešno u ovim pojedinačno nabrojanim namirnicama jer svi ćemo mi s vremena na vrijeme pojesti pecivo iz pekare, popiti gazirani ili voćni kupovni sok. Problem je kad te namirnice postanu česte i dominante u našoj prehrani, kad nema prostora za svakodnevni unos raznolikog povrća i voća, cjelovitih žitarica, dovoljnog unosa vode i tako dalje. 

Masna jetra

Kako se riješiti masne jetre 

Sada vam je već prilično jasno kako ne biste trebali živjeti i jesti ako ne želite dobiti masnu jetru. Mnogi osjećaju otpor prema zdravoj prehrani jer misle da ona podrazumijeva odricanje i izbacivanje određenih namirnica. No, zapravo, situacija je obrnuta. Gledajte što ne jedete dovoljno, a trebali biste za zdravu jetru. Umjesto da isključujete, uključite namirnice. Možda nećete preko noći promijeniti prehrambene navike, ali možete za početak, na primjer, umjesto pohane piletine u ulju, napraviti piletinu u pećnici na vrući zrak. Dodajte glavnim obrocima zdjelicu miješane salate: pomiješajte rikolu, kriške rajčice, trakice paprike, kolutove krastavca, začinite jabučnim octom i žličicom maslinovog ulja. Ako je banana i eventualno jabuka voće koje jedete, drugi put kupite i koju krušku, šljivu, jagode. Tražite način kako da ubacite cjelovite namirnice u prehranu. Ne zaboravite ni na mahunarke. Ako ne znate kako skuhati leću ili slanutak, sasvim je u redu kupiti njihove inačice u konzervi. Umjesto bijelog kruha, dodajte integralni ili smanjite unos bijelog kruha za 50 posto i tu polovicu zamijenite zobenim pecivom ili kruhom od nekog cjelovitog brašna.

Pročitajte: “Imunitet se gradi u crijevima, ali što to točno znači?”

Danas nam je na tržištu dostupno jako puno namirnica pa praktički u maloj trgovini možemo pronaći nutritivno bogatije inačice. Nemojte zaboraviti piti vodu, žeđ je signal koji nam govori da smo već dehidrirani. Umjesto kupovnih sokova, iscijedite limunadu. Umjesto punomasnih mliječnih proizvoda birajte one s manjim postotkom masnoće, a radije kupite običan jogurt i u njega sami dodajte šaku borovnica i jagoda te žličicu meda. Ne morate sve odjednom promijeniti, malo-pomalo uvodite cjelovite namirnice i prirodno će se dogoditi da ste paralelno smanjili visokoprerađene namirnice. Ne zaboravite redovito šetati, kretati se, a ako patite od pretilosti, već pet posto gubitka tjelesne težine može imati značajno pozitivne utjecaje na zdravlje jetre.

Foto: Pexels