Zašto je toliko teško jesti zdravo, čak i kad znamo koliko je to važno?

by | 10 svibnja, 2025
otpor prema zdravoj hrani

Svijest o zdravoj prehrani iz godine u godinu sve više raste. Uz nju se javlja i sve veći broj stručnjaka koji promoviraju zdrav način života, uključujući prehranu, kretanje, san i oporavak. U takvom okruženju, zdrava prehrana sve češće postaje dio šire slike fitness stila života, gdje se sve prilagođava postizanju određenih rezultata. Više nije svejedno što jedemo, kad jedemo, koliko spavamo i kako treniramo. Vlastito tijelo postaje projekt na kojem radimo. Kad se još uoči da za neke rezultate treba raditi godinama – poput povećanja mišićne mase ili gubitka većeg broja kilograma – lako je osjetiti se obeshrabreno. A kad odlučimo mijenjati prehrambene navike nabolje, sve odjednom djeluje kao da ne radimo ništa kako treba. Čini se da je ispred nas velik posao. Nađemo se na raskrižju između ostajanja u poznatom koje nas više ne zadovoljava i kretanja putem promjene koji djeluje pretežak. Iako znamo koliko je zdrava prehrana važna, u nama se počinje javljati otpor.

Znamo što je dobro za nas, ali to ne činimo

Dodatna frustracija nastaje kad znamo – ili barem mislimo da znamo – što trebamo činiti, ali nikako da se pokrenemo. Odgađamo, pokušamo pa se vratimo na staro, i tako ukrug. S vremenom taj scenarij postaje poznat i gotovo automatski, a uz njega se često pojave i osjećaji krivnje. Počinjemo sami sebi prišivati etikete lijenosti, nediscipline i slabosti karaktera. Ipak, situacija je daleko složenija. Nema toliko veze niti s disciplinom niti s motivacijom koliko sa stupnjem naše unutarnje integracije s ciljem. Kad imamo osjećaj smisla i kad promjena proizlazi iznutra, iz autentične želje, a ne vanjskog pritiska, motivacija dolazi prirodno.

Otpor prema zdravoj prehrani

Tijelo traži sigurnost – biološka osnova otpora

Naš mozak ponajprije teži sigurnosti i očuvanju energije. Evolucijski gledano, promjena je često značila opasnost. Neki dijelovi mozga još uvijek funkcioniraju prema tom starom obrascu. Iako danas više nismo u stvarnoj opasnosti, mozak ne razlikuje emocionalnu nelagodu od prijetnje. Uz to, zbog tisućljetnog preživljavanja u uvjetima oskudice, razvili smo preferenciju prema brzo dostupnim izvorima energije – šećerima i mastima. Zato nas privlače slatkiši, grickalice i brza hrana – bogati su kalorijama, brzo podižu razinu energije i izazivaju nagli skok dopamina iako on ubrzo pada. Ako smo odrasli u obitelji u kojoj su prehrambene navike bile manje kvalitetne, mozak i tijelo već su uvježbani na takav način funkcioniranja. Promjena zahtijeva preoblikovanje duboko ukorijenjenih obrazaca, što dodatno pojačava otpor.

Regulacija emocija hranom

Jedan od najsnažnijih otpora prema zdravoj prehrani leži u emocionalnom jedenju. Taj obrazac često počinje u djetinjstvu, kad se hrana koristi kao nagrada, utjeha ili čak kazna. Tada hrana prestaje biti neutralna i postaje emocionalno nabijena. Ako pri tome nismo naučili kako regulirati emocije na druge načine, velika je vjerojatnost da ćemo posezati za hranom u trenucima tuge, ljutnje, tjeskobe ili praznine. Omiljena hrana tada ne zadovoljava samo fiziološku potrebu, nego umanjuje emocionalni intenzitet – barem nakratko. Naše tijelo preusmjeri se na žvakanje, okus i teksturu, a emocije se pritaje. Ipak, ne nestaju – one i dalje postoje, samo su trenutno potisnute. Promjena prehrane tada ne znači samo novi jelovnik nego i učenje sasvim novih strategija emocionalne samoregulacije.

Društveni i kulturni aspekti prehrane

Hrana je danas dostupna doslovno na svakom koraku. Pekarnice, dućani, dostava, reklame, plakati – sve nas podsjeća na jelo, i to često upravo na onu visokokaloričnu, industrijski prerađenu hranu. Mozak je stalno “bombardiran” signalima gladi, čak i kad fiziološka glad nije prisutna. Osim toga, pokušaj mijenjanja prehrane često dolazi u sukob s društvenim normama. Kada donesemo svoju hranu na posao ili odbijemo “klasične” obroke, možemo doživjeti podsmijeh ili komentare poput: “Nemoj sad komplicirati” ili “Hajde, jednom se živi”. Hrana je društveno “ljepilo”, prisutna na svakom slavlju i okupljanju, i teško je zauzeti drukčiji stav, a da pritom ne osjećamo nelagodu ili isključenost.

zašto je teško jesti zdravo

Perfekcionizam i gubitak unutarnje povezanosti

Društvene mreže i fitness trendovi sve češće nameću crno-bijeli pogled na prehranu. Pojmovi poput clean i cheat hrane stvaraju atmosferu moralne podjele i pritiska. Savršen plan, savršeni obroci, savršeno tijelo – a svako odstupanje doživljava se kao poraz. U takvom okruženju lako je razviti otpor. Umjesto da pristupimo promjeni s fleksibilnošću, strpljenjem i znatiželjom, podložni smo strogoći i samokritici. Pritom često tražimo motivaciju vani – u estetici, u usporedbi s drugima – umjesto iznutra. Zdrava prehrana tada postaje sredstvo postizanja tuđih standarda, a ne izraz brige o sebi. Potrebno je okrenuti perspektivu. Umjesto rigidnih pravila, stvarati prostor za fleksibilnost. Umjesto: “Moram”, zapitati se: “Što mi danas odgovara, što mi pomaže?”. Umjesto odricanja – svjesno biranje. Mali koraci, znatiželja i suosjećanje prema sebi postaju naši saveznici. Otpor prema zdravoj prehrani nije slabost. To je prirodna reakcija tijela i psihe na promjenu, stres, gubitak navika i pokušaj redefiniranja vlastitih uvjerenja. Taj otpor skriva poruke koje nas pozivaju na dublju povezanost sa sobom samima. Promjena prehrane nije samo odluka što ćemo staviti na tanjur. To je poziv na drukčiji odnos prema tijelu, osjećajima, okolini i životu. I upravo je zato toliko izazovna – ali i nevjerojatno vrijedna.

Foto: Unsplash, Pexels