TikTok korisnici govore o masažama trbuha za nadutost, ali djeluju li stvarno?

by | 22 lipnja, 2022
nadutost, trbuh

TikTok kao platforma apsolutno je postao i mjesto na kojem se dijele mnogobrojni savjeti – neki realni, a neki ipak ne. Bolovi u trbuhu i nadutost neki su od tih problema za koje ova društvena mreža daje preporuke što učiniti. Dakle, nadutost i probavne smetnje nisu nimalo ugodne. To znaju svi oni koji su se s time suočili, ali i oni koji moraju stalno paziti na to što jedu kako im ne bi naškodilo.

Najnoviji video koji vlada TikTokom jest #GutTok: masaža crijeva, poznata i kao trbušna masaža. #GutTok je kutak ove društvene videoplatforme na kojoj korisnici u svojim videima raspravljaju o stvarima i problemima u vezi zdravlja probavnog sustava. Tako se upravo ovdje sakuplja sve veći broj korisnika koji dijele videozapise i govore o prednostima masaže trbuha rukama kako bi se spriječili nadutost i zatvor.

Pročitajte: 4 pića pomoću kojih ćete se riješiti nadutosti

Djeluje li masaža trbuha rukama i je li sigurna?

Sve češći trend pokazao se kao olakšanje kod simptoma nadutosti i neugodnosti, ali samo kad se radi ispravno. Upravo zato stručnjaci govore o tome što su to trbušne masaže, kako mogu pomoći i daju savjete kako ih pravilno i sigurno izvoditi. Dr. Niket Sonpal, MD, internist iz New Yorka, govori kako masaže abdomena pomažu u smanjenju simptoma (nadutost i zatvor) tako da ručnim pomicanjem zapravo tjerate stolicu prema naprijed. Neizostavno je korištenje dovoljne količine vlakana u prehrani i unos vode.

Osim stručnjaka, i nekoliko studija dalo je konkretne dokaze o prednostima trbušne masaže. Tako kažu i u Klinici Mayo – ista može pomoći oko nadutosti te povećanja učinkovitosti pražnjenja crijeva.

Postoji vrlo malo nuspojava korištenja ovakve vrste masaže ako se radi na pravilan način te uz korištenje dovoljne količine vode i vlakana općenito. Potezi moraju biti lagani, ali čvrsti i udobni jer imajte na umu da su vaši unutarnji organi osjetljivi pa bi ih preveliki pritisak mogao oštetiti.

@nosuchthingastmi

chronic bloat isn’t normal, but occasional bloating is – try a bowelmassage!

♬ Janrah – $avannah Hannah

Pročitajte: Ženska bolest koju prati jaki umor i bolovi u mišićima

Kako pravilno izvoditi masažu trbuha?

Da biste iskoristili sve prednosti, uvijek krenite s desne strane trbuha ulijevo jer tako pomičete stvari prema rektumu. Najčešće metoda koja se spominje na TikTok-u je “ILU” tehnika koja nalikuje divovskom slovu “U” ako gledate prema dolje u trbušne mišiće dok radite masažu. Isto predlaže i Lisa Ganjhu, profesorica medicine – da biste napravili pomak kod probave, pokušajte kružnim pokretima masirati cijeli trbuh ili naopačke okrenutim slovom “U”. Počnite s donje desne strane, iznad kosti kuka i lagano nastavite preko gornjeg trbuha pa zatim dolje do lijeve donje kosti kuka.

Ipak, imate li česte bolove u trbuhu i zatvor stolice, preporučujemo da se ipak posavjetujete s liječnikom opće prakse koji će vam dati najbolje savjete kako riješiti ovaj problem.

Pročitajte: Četiri ključna koraka koja morate slijediti da biste sačuvali zdravlje crijeva

Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images