Manjak motivacije tijekom ciklusa možda povezan je s ovime

by | 30 kolovoza, 2022
manjak motivacije

Ako primjećujete promjene koje se odnose na količinu motivacije koju dnevno imate, to bi uvelike moglo imati veze s vašim menstrualnom ciklusom. Da, na to utječu i druge stresne situacije, troškovi života i slično, ali sada je nova studija pokazala da veliku ulogu na motivaciju ima i menstrualni ciklus – posebice na one ženske osobe koje uzimaju pilule.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Melbourneu otkrila je da su ženske osobe s prirodnim ciklusima više motivirane oko vremena ovulacije, dok one koje piju pilule nisu.

Istraživanje je obuhvatilo 278 osoba ženskog spola, od kojih su 192 bile na nekom obliku hormonske kontracepcije (74 % koristilo je kombiniranu oralnu kontracepciju, dok su ostale koristile kontracepciju uključujući implantat i flaster), a ostale žene su imale prirodne cikluse.

Otkriveno je da ženske osobe koje imaju prirodni ciklus imaju povećanje kompetitivnosti u samorazvoju sredinom ciklusa. To se ponajviše odnosi na postignuća, motivaciju i uspjeh. One koje koriste pilule nisu imale takav doživljaj i bile su manje potaknute na samorazvoj i natjecanje, to jest postignuća i poboljšanje osobnih vještina i sposobnosti.

Sve u svemu, ženske osobe na hormonskoj kontracepciji imale su šest puta manji motivacijski poriv od onih koje imaju prirodan menstrualni ciklus.

Istraživanje podupire prethodne teorije kako je veća vjerojatnost da ćete biti motivirani i puni energije kada ovulirate, što je evolucijski razvoj osmišljen da vam pomogne pronaći partnera dok ste najplodniji.

No to ne vrijedi za one koje koriste hormonsku kontracepciju. Očekuje se da će korisnici kontracepcije doživjeti manje fluktuacije u raspoloženju i emocijama tijekom mjeseca jer njihovi hormoni ostaju statični, a ne kruže kroz faze. Ova studija pokazuje da se motivacija ne održava samo negdje oko sredine ciklusa – čini se da je ista cijelo vrijeme tijekom mjeseca.

Uzimanje hormonskih kontraceptiva osobni je izbor, a za mnoge žene oni izvrsno djeluju na reguliranje ciklusa, poboljšanje raspoloženja ili kože i rješavanje briga oko trudnoće. Ako ste zabrinuti zbog utjecaja svoje kontracepcije, uvijek je najbolje razgovarati sa svojim liječnikom.

Pročitajte: Naučite pronaći motivaciju čak i kad vas strah i lijenost koče u ostvarivanju želja