Zašto žene u SAD-u masovno brišu svoje aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa?

Što stoji u pozadini toga da žene masovno brišu svoje aplikacije za praćenje menstruacije i čeka li isto nas

by | 29 lipnja, 2022
aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa

Abortus (pobačaj) postaje sve aktualnije tema diljem svijeta, pa se naveliko raspravlja o tome ima li žena pravo na njega ili ne. A sada je stvar otišla i puno dalje.

Mnoge žene u Americi proteklih su dana obrisale iz svojih mobitela aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa iz straha da bi podaci koje se tamo prikupljaju mogli poslužiti kao dokaz protiv njih u državama u kojima je abortus još uvijek nelegalan.

Sve je počelo kad je procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda koji se spremao poništiti odluku koja je jamčila ustavno pravo na abortus. U državama u kojima je pobačaj kazneno djelo, tužitelji bi mogli zatražiti informacije koje prikupljaju ove aplikacije prilikom pokretanja postupka protiv nekoga. Sara Spector, odvjetnica iz Teksasa i bivša tužiteljica, istaknula je da ako se pokuša kazneno goniti ženu zbog ilegalnog pobačaja, može se zatražiti sudski poziv za bilo koju aplikaciju na uređaju, pa tako i za aplikaciju za praćenje menstruacije.

Ovakve vrste aplikacije koristi gotovo trećina žena u Americi, ali i diljem svijeta. One na mnoge načine olakšavaju život kada je riječ o planiranju obitelji pa sve do otkrivanja ranih znakova mogućih zdravstvenih problema.  Studija iz 2019. objavljena u British Medical Journal (BMJ) pokazala je da 79 % zdravstvenih aplikacija dostupnih putem Google Play dućana, a koje se odnose na medicinu, uključujući i aplikacije koje pomažu u kontroli lijekova, informacijama o propisivanju lijekova i slično, redovito dijeli korisničke podatke i da nisu transparentni. To je i jedan od razloga zašto su poznate aplikacije poradile na podacima koji uključuje privatne stvari poput toga da ne prate točnu lokaciju korisnika te da ne čuvaju osobne podatke bez izričite dozvole korisnike. Jedna kompanija navodi i da ne otkriva nikakve privatne zdravstvene podatke i da ne neće odgovoriti na zahtjeve ili sudske pozive zdravstvenih podataka njihovih korisnika od strane američkih vlasti.

Eva Blum-Dumontet, savjetnica za tehnološku politiku rekla je da je normalno da ljudi u trenucima zabrinutosti drukčije gledaju na tehnologiju i aplikacije kojima su vjerovali te ističe da tvrtke koje rade na ovakvim stvarima moraju pažljivo razmisliti o tome kako će zaštititi svoje korisnike. A to se može kroz poboljšanje politike privatnosti i davanje korisnicima više kontrole nad podacima.

Pročitajte: Nakon ispovijesti Sharon Stone o spontanim pobačajima, otvara se pitanje: Kako preživjeti ovo bolno iskustvo?

Ukidanja presude Roe vs. Wade

Odlukom američkog Vrhovnog suda kojom je ukinuta presuda Roe protiv Wadea ukinulo se postojeće ustavno pravo na pobačaj. Očekuje se da će pobačaj biti zabranjen u 13 saveznih država. Milijuni žena u SAD-u mogle bi izgubiti zakonsko pravo na pobačaj nakon poništenja presude stare 50 godina – Roe vs. Wade.

Radi se o presudi koju je Vrhovni sud donio 1973. godine na temelju tužbe Norme McCORRY, koja koristi pseudonym Jane Roe koju je podnijela protiv mjesnog državnog odvjetnika Henryja Wadea kad je 1969. ostala trudna s trećim djetetom. Odlučila je prekinuti trudnoću, ali kako je u toj državi bio zabranjen, tužila je državnog odvjetnika Wadea tvrdeći da je zabrana pobačaja u Teksasu protuustavna. Taj spor je dobila i od tada je na nacionalnoj razini uspostavljeno pravo na pobačaj, sve do sada.

Utjecaj na zdravstvenu zaštitu i reproduktivna prava

Zabrane i ograničenja pobačaja dovesti će do novih problema. SAD ima najveću stopu smrtnosti majki među razvijenim zemljama, a ta stopa se povećala za 20 % tijekom pandemije – navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ovisno o tome tko ste i gdje se nalazite, trudnoća može biti izuzetno nesigurna i smrtonosna. A kad žene ne mogu pristupiti pobačaju, istraživanja pokazuju da će vjerojatnije iskusiti siromaštvo, ostati s nasilnim partnerom, iskusiti depresiju, tjeskobu i suicidalne misli te razviti ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Bilo kako bilo, složiti se možemo u tome da uz neminovan napredak i brzi rast tehnologije kojim smo okruženi – nismo sigurni nigdje. Pobačaj je aktualna tema, a borba žena o pravu na isti još uvijek traje. I to traje već stoljećima jer se sukobljavaju strane politike i društva o tome trebaju li i u kojoj mjeri biti dopušteni pobačaji. A što nas još tek čeka i kako će to utjecati na nas, na pravo žena, na žene u budućnosti? Imamo li pravo izbora, ili je normalno da drugi odlučuju umjesto nas?

Pročitajte: Argentinke doživjele povijesni trenutak: Legaliziran pobačaj nakon 50 godina borbe

Foto: grinvalds iStock/Getty Images Plus via Getty Images