Argentinke doživjele povijesni trenutak: Legaliziran pobačaj nakon 50 godina borbe

by | 31 prosinca, 2020
legalizacija pobačaja argenitna

Dan 30. prosinca za argentinske žene zauvijek će biti u znaku pobjede. Kraj ove teške i čudne 2020. kod njih je obilježila zelena boja, koja simbolizira bitku za pravo na siguran i legalan pobačaj.

Naime, argentinski senat jučer je usvojio Zakon o sigurnom pobačaju nakon 12 sati dugog zasjedanja te pedesetogodišnje borbe žena za ovo pravo. Tisuće je ljudi slavilo pobjedu, plesalo, pjevalo te vijorilo zelene marama u ritmu pjesme koja je obilježila njihovu mukotrpnu borbu.

“Siguran, legalan i besplatan pobačaj sada je dio naših zakona. Postajemo bolje društvo koje proširuje ženska prava i jamči zdravlje”, objavio je predsjednik Alberto Fernandez na svom Tweeteru. Žene će moći pobaciti do 14. tjedna trudnoće, a pobačaj će biti legalan i nakon tog vremena u slučaju silovanja te ukoliko je život majke u opasnosti. Zakon koji je usvojen s 38 glasova za i 29 protiv Argentinu čini najvećom latinoameričkom državom u kojoj je pobačaj legalan.

“Živimo u povijesnom trenutku. Naša je borba postala zakon”, naglasile su članice Kampanje za pravo na slobodan, legalan i siguran pobačaj. Prije ovoga, žene su u Argentini pobačaje obavljale ilegalno, gubeći živote u rukama nestručnih osoba. Tužna činjenica je da se to i dalje događa u mnogim državama, gdje su prava žena na slobodu i fizički integritet i dalje ukinuta. Nadamo se, da će u godini koja slijedi, i mnoge druge države slijediti argentinski primjer.

Foto: Marcelo Endelli/Getty Images via Guliver