Kako seksualni odnos utječe na menstrualni ciklus? Ovo kažu stručnjaci

by | 7 lipnja, 2022

Tijekom života mnogi se susreću s promjenama u hormonima pa je neminovno da različite faze menstrualnog ciklusa nose i različite osjećaje te želje. Slikovito rečeno, libido doživljava određene plime i oseke u skladu s promjenama hormona pa tako za vrijeme ovulacije postoji veća želja za seksualnim kontaktom. To je period kad su estrogen i progesteron na vrhuncu. Ipak, mnogi se pitaju kako seksualni odnos može utjecati na menstruaciju i menstrualni ciklus.

“Seks oslobađa hormone dobrog osjećaja poput dopamina i endorfina i ‘hormona ljubavi’ oksitocina za koji je poznato da utječe na ponašanje i prolaktin, koji je povezan sa seksualnim zadovoljstvom. Postoje i dokazi koji pokazuju da snižava razinu hormona stresa kortizola”, kaže Zoya Ali, suradnica za znanstveno istraživanje i komunikaciju. Neki ljudi navode vezu između seksa i početka menstruacije, ali važno je znati da krvarenje nakon seksa nije isto što i menstrualno krvarenje.

Pročitajte: Što je metoda svijesti o vlastitoj plodnosti i koliko žene uopće poznaju svoje tijelo?

Ponekad krvarenje tijekom ili nakon seksa može biti uzrokovano drugim razlozima, poput trenja zbog suhoće rodnice ili infekcije, a u nekim rijetkim slučajevima može biti povezano s ginekološkim karcinomom poput raka vrata maternice. Stoga je važno potražiti savjet liječnika ako osjetite ove simptome, kako ističu stručnjaci.

Ako imate normalne menstrualne cikluse, moguće je primijetiti da se krvarenje pojavljuje nekoliko dana ranije nego što ste očekivali. To se događa zato što neposredno prije menstruacije razina hormona pada kako bi signalizirala tijelu da menstruacija uskoro dolazi. Seks u ovoj fazi ciklusa može uzrokovati da menstruacija dođe ranije ako rezultira orgazmom jer dovodi do kontrakcije maternice i može djelovati kao okidač za izbacivanje krvi.

Također, uzimanje pilule za hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog spolnog odnosa može utjecati na vašu menstruaciju. To znači da će možda menstruacija doći ranije ili kasnije i biti bolnija nego inače. Ako imate česte promjene u menstruaciji i ciklusu, treba ispitati koji je uzrok istih.

Promjene u načinu života poput ekstremnih dijeta, prekomjernog vježbanja i stresa mogu biti znak hormonalnih i zdravstvenih promjena. U tom slučaju je svakako najbolje provjeriti s liječnikom.

Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

Foto: Karolina Grabowska / Pexels