Od ove godine u Francuskoj je uvedena besplatna kontracepcija za žene

by | 6 siječnja, 2022
besplatna kontracepcija francuska

Nakon što se početkom rujna prošle godine najavljivalo, sada je postalo i službeno. Tako mlade Francuskinje do 25 godina sada imaju pravo na besplatnu kontracepciju. To je potaknula činjenica da je sve manje žena koristilo kontracepciju iz razloga jer si je nisu mogle priuštiti.

“Između 18 i 25 godina, žene su vrlo ranjive jer gube mnoga prava u odnosu na vrijeme kad su bile maloljetne i ekonomski su vrlo nesigurne. Treba napomenuti da ova mjera ni na koji način ne rješava neravnotežu u kontracepcijskom opterećenju između žena i muškaraca”, rekla je glasnogovornica Louise Delavier za AFP.

Osim besplatnih kontraceptiva, mladim ženama neće se naplaćivati niti medicinski pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontracepcijom i moći će je koristiti gotovo tri milijuna žena, kako piše France24.com.

Pročitajte: Jeste li zbog korištenja kontracepcije stalno umorni?

Kad se počela najavljivati ova mjera, francuski ministar zdravstva Olivier Veran istaknuo je da vidljivo smanjenje korištenja kontracepcije kod određenog broja mladih žena, a glavni razlog tome je financijski – preskupa je. Neprihvatljivo je da žene ne mogu imati kontracepciju ako je to njihov izbor jer si to ne mogu priuštiti.

Dosad je kontracepcija u Francuskoj bila besplatna za osobe u dobi od 15 do 18 godina od 2013. godine, a za mlađe od 15 godina od kolovoza 2020. godine, što je dovelo do pada broja pobačaja. Vlada je prošle godine objavila da gotovo 1000 djevojčica u dobi između 12 i 14 godina zatrudni u Francuskoj, a 770 tih trudnoća rezultira pobačajem.

Otkad je uvedena besplatna kontracepcija, prema službenim podacima, broj pobačaja pao je s 9,5 na 1000 trudnoća u 2012. te na 6 u 2018. godini.

Pročitajte: Mlade Francuskinje više neće morati plaćati kontracepciju

Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash