Koliko često biste trebali raditi piling lica ovisno o vašem tipu kože?

I previše i premalo može biti štetno

by | 28 studenoga, 2023
piling za lice

Želite li svojoj koži lica vratiti sjaj i mekoću te potaknuti cirkulaciju, piling je najbolji način da to postignete. Ipak, pogrešno odabran piling, kao i prerijetko ili preučestalo posezanje za blagotvornim zrncima, može vam donijeti više štete nego koristi.

Piling uključuje uporabu zrnaca ili određenih enzima i kiselina kako bi se oljuštio površinski sloj kože, otkrivajući svježiju, čišću i mlađu kožu. Uklanjanjem odumrlih stanica i minimiziranjem otvorenih pora, piling može uvelike poboljšati izgled vaše kože.

I fizički i kemijski piling mogu imati niz dobrobiti za kožu, uključujući: poboljšanje izgleda sive, grube kože bez sjaja, smanjenje pojave finih linija i bora, čišćenje pora, prevenciju izbijanja prištića te poboljšanje apsorpcije njegujući proizvoda, kao što su kreme i serumi.

Međutim, piling također može nadražiti kožu. Stoga je važno raditi piling onoliko često koliko ga vaša koža može tolerirati. Također je važno odabrati proizvod koji će odgovarati vašem tipu kože.

Koje su razlike u pilinzima?

Piling ili eksfolijacija je proces uklanjanja odumrlih stanica kože s površine kože. Postoje dvije glavne vrste pilinga: mehanički i kemijski. Mehanički piling koristi abrazivne materijale, kao što su usitnjena zrnca, za uklanjanje odumrlih stanica kože. Kemijski piling koristi kemikalije, kao što su alfa hidroksi kiseline (AHA) ili beta hidroksi kiseline (BHA), za otapanje odumrlih stanica kože.

Pročitajte: Koristite li piling odabran prema vašem tipu kože?

piling za lice

Koliko često biste trebali raditi piling lica?

Kao što vjerojatno već znate, cilj pilinga je pomlađivanje i poboljšanje izgleda kože. U želji da vaša koža izgleda što ljepše, u ovom je kozmetičkom tretmanu moguće pretjerati. Ovisno o vašem tipu kože, evo koliko često biste trebali koristiti piling.

Suha ili osjetljiva koža

Zreloj, suhoj ili osjetljivoj koži piling je potreban tek jednom tjedno ili rjeđe. Razlog je taj što piling, osim uklanjanja odumrlih stanica, uklanja i prirodna ulja koja vlaže vašu kožu pa pretjerivanje može uzrokovati još veću suhoću.

Osobe s ovim tipom kože bi trebale izbjegavati mehaničku vrstu pilinga jer njihova zrnca mogu oštetiti barijeru kože, što će posljedično dovesti do suhoće i iritacija. Radije birajte nježne kemijske pilinge, primjerice na bazi laktične ili mliječne kiseline.

Masna ili mješovita koža

Za uklanjanje viška masnoće zajedno s odumrlim stanicama kože preporučuje se korištenje kemijskog pilinga dva do najviše tri puta tjedno. Masna koža dobro podnosi sve vrste kiselina, a dobar odabir za vaš tip kože je salicilna kiselina koja može uravnotežiti lučenje sebuma. Birate li radije mehanički piling, budite nježni i koristite ga tek jednom tjedno.

Koža sklona aknama

Bez obzira na tip vaše kože, ako ste skloni prištićima, trebali biste biti oprezni kada su u pitanju pilinzi i eksfolijatori. Iako su AHA i BHA učinkovite u smanjenju sebuma, prljavštine i odumrlih stanica, što može rezultirati aknama, ako ih koristite prečesto, mogu oštetiti barijeru kože i potencijalno uzrokovati nove akne.

Pokušajte koristiti blagi kemijski piling jednom tjedno te obratite pozornost na to kako ga vaša koža podnosi. Ako ne rezultira upalama, možete postupno povećati korištenje pilinga na dva do tri puta tjedno, ali samo u slučaju da vam je koža jako masna. Salicilna ili glikolna kiselina, u tom slučaju, mogu biti dobar odabir.

Koža sklona ekcemima ili rozaceji

Ako se suočavate s kroničnih upalnih stanja, poput rozaceje i ekcema, najidealnije je da se po pitanju pilinga savjetujete sa svojim dermatologom koji vam može savjetovati koje proizvode koristiti i koliko često. Svakako se klonite mehaničkih pilinga koji su apsolutno pregrubi za vašu fragilnu kožu i mogu pogoršati stanje vaše kože.

Pročitajte: 8 najboljih kemijskih pilinga za kućnu uporabu

Foto: YakobchukOlena, iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: