Koristite li piling odabran prema vašem tipu kože?

Manje je više

by | 9 lipnja, 2022
Njega lica

Primamljivo je prečesto posezati za pilingom, posebice tijekom ljeta kad nanosimo slojeve kreme za sunčanje, više se znojimo i valjamo se po pješčanoj plaži, ali svaki profesionalac će vam reći da, kad je piling u pitanju, više nije uvijek bolje. U većini slučajeva, dovoljno ga je koristiti jednom tjedno.

Sad kad smo riješili nedoumicu oko učestalosti korištenja pilinga, potrebno je istaknuti da nemaju svi pilinzi i preparati za eksfolijaciju iste formule, što znači da ne odgovaraju svi svakom tipu kože. Evo koju biste vrstu pilinga trebali odabrati ovisno o svom tipu ili trenutnom stanju kože – i recite zbogom odumrlim stanicama!

Kako odabrati piling prema tipu ili trenutačnom stanju kože?

Ako imate masnu kožu… nemojte pretjerivati

Mnoge žene s masnom kožom smatraju da je trebaju isušiti kako bi smanjili lučenje sebuma, ali to ne može biti dalje od istine, posebno kad je u pitanju piling. Kako ne biste pretjerali, odlučite se za kemijski piling umjesto mehaničkog. Birajte proizvode na bazi alfa hidroksi (AHA) ili beta hidroksi kiselina (BHA) koje rastapaju odumrle stanice i dubinski čiste pore otkrivajući glatku kožu.

Ako imate osjetljivu kožu… gommage je vaš prijatelj

Većina standardnih pilinga – čak i onih na bazi kiselina i enzima – mogu biti pregrubi za osjetljivu i reaktivnu kožu. Kako biste bili sigurni da koristite najnježnije moguće sastojke za svoje lice, isprobajte gommage piling, primjerice onaj na bazi praha rižinih mekinja ili zobenih pahuljica u koji sami dodate vodu da dobijete finu pastu. Možda vam se neće činiti da njime možete napraviti “pravi“ piling, ali vjerujte nam, koža će vam biti zahvalna što je niste nadražili već nježno očistili.

Ako imate suhu kožu… držite se enzima

Većina mehaničkih pilinga može biti nevjerojatna gruba za suhu, dehidriranu i/li zrelu kožu, stoga ih je najbolje preskočiti. Za učinkovit i za kožu siguran piling, razmislite radije o voćnim enzimima koji rastvaraju odumrle stanice umjesto da ih fizički odstranjuju abrazivnim zrncima. Piling maske na bazi voćnih enzima također su izvrstan odabir za suhu kožu jer voćni ekstrakti ujedno i hidriraju.

Pročitajte: Koja je razlika između mehaničkog, kemijskog i enzimskog pilinga i koji je najbolji za vas?

Foto: Pexels/Ron Lach