Eksfolijacija je korak njege koji ne biste trebali preskakati

by | 23 rujna, 2020

Jedan od koraka u njezi kože koji mnogi preskaču jest eksfolijacija kože. Na kožu svakodnevno loše utječu vanjski faktori poput zagađenja zraka, vremenskih prilika poput hladnoće, vjetra ili sunca, ali i proizvodi koje svakodnevno koristimo na koži. Sve te okolnosti utječu na kožu pa dolazi do pojave akni, masne kože, dehidracije, začepljenih pora i sivog tena, srećom postoji eksfolijacija. Eksfolijacijom skidamo odumrle stanice kože čineći je tako mekšom, sjajnijom i pripremajući je za hranjive sastojke iz krema i seruma.

Kakav piling ili eksfolijator izabrati?
Kad govorimo o eksfolijatorima ili pilinzima, postoje dvije vrste – mehanički piling i kemijski piling.

Što je mehanički piling lica?
Mehanički piling je klasični piling koji u sebi sadrži granule i abrazivnim česticama odstranjuje površinski sloj kože. Veličina i tekstura granula u pilingu ovisi od proizvođača do proizvođača. Ne odgovara svima ista veličina. Postoje žene koje vole blage pilinge, što bi značilo da su granule koje su u njima manje i rjeđe, dok one druge vole grublje pilinge koji neposredno nakon tretmana često ostavljaju blago crvenilo. Nijedan izbor nije nužno pogrešan, on ovisi isključivo o onome što želite postići i koja vrsta pilinga odgovara vašoj koži. Također, vodite računa o tome da pilinge s većim i grubljim granulama ne bi trebali koristiti prečesto. Ovisno o koži, jednom u sedam ili 10 dana sasvim je dovoljno. Pilinge nježnih tekstura možete koristi nešto češće, a koliko često najbolje možete procijeniti sami ovisno o potrebama kože. Koji god piling odabrali, nemojte biti grubi prema koži. Nježna masaža kružnim pokretima idealna  je kod korištenja pilinga. Dakle, budite oprezni sa snagom trljanja i vremenom u kojem piling masirate kako ne biste iziritirali kožu. Ako imate super osjetljivu kožu, ne pretjerujte s pilingom već razmislite o konjac spužvicama koje možete koristiti svaki dan, iznimno su nježne  i vrlo učinkovite, a o njima smo pisali ovdje.

Što je kemijski piling lica?

Kemijski pilinzi su zapravo razne kiseline. Njihova jačina ovisi o tome radi li se o kiselinama za profesionalne tretmane ili one koje možete napraviti kod kuće. Za razliku od mehaničkog pilinga koji abrazivnim česticama uklanja mrtve slojeve kože, kemijski piling potiče ljuštenje stanica i stvaranje novih stanica kože. Najpoznatiji sastojci u kemijskim pilinzima ili eksfolijatorima su AHA i BHA. U proizvodima za njegu kože kod kuće oni dolaze u nižim koncentracijama, čineći ih tako sigurnima za kućnu upotrebu. Postoji niz prednosti kod korištenja kiselina, a samo neke od njih su: zaglađivanje kože, ublažavanje nepravilnosti i ožiljaka na koži, djeluju na hiperpigmentacije, čine ten svjetlijim i sjajnim. AHA će uspješno ukloniti površinski sloj odumrlih stanica, dok BHA kiseline prodiru dublje u kožu te djeluju antibakterijski i protuupalno. Koliko često i kojem koncentratu ih koristiti opet ovisi o koži. Kada se radi o kemijskim pilinzima postoje oni koje možete koristi svaki dan ilI oni koje je dovoljno koristiti jednom u sedam ili 10 dana.

Nakon što se napravili neki od ova dva pilinga, vrijeme je za hidratiziranje kože. Piling ili eksfolijacija prvi je korak u rutni za njegu kože. Nakon pilinga možete koristiti serume, maske ili hidratantne kreme koji će koži vratiti vlagu. A idealno vrijeme za nahraniti lice je nakon što ste pilingom  uklonili sve odumrle stanice.

Ono što je najbitnije jest osluškivati potrebe kože. Masnija koža zahtijeva češće pilinge, dok njihovo prečesto korištenje na osjetljivoj ili suhoj koži može napraviti više štete nego koristi. Definirajte svoj tip kože i njegove potrebe te po tome složite rutinu koja će biti idealan za vas. Pratite kako koža reagira na proizvode jer idealne i univerzalne formule, osim kada se radi o redovitom čišćenju i hidrataciji, za njegu kože nema.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Foto: Andrea Piacquadio