Izbjegavajte ove četiri stvari kako biste spriječili rizik od razvoja raka

by | 29 kolovoza, 2022

Objavljena u časopisu The Lancet, studija je pokazala da je 4,45 milijuna smrti od raka povezano s jednim od 34 čimbenika rizika koji se mogu spriječiti. To čini 44,4 % svih smrtnih slučajeva od raka u svijetu. Rizična ponašanja, kao što su uporaba alkohola i duhana, i dalje su bili vodeći uzrok karcinoma. Gotovo polovica smrti od raka u svijetu povezano je s faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumacije alkohola i debljine plus seksualni odnos bez zaštite, to jest spolne bolesti.

Za ovu studiju, koju je financirala Zaklada Bill & Melinda Gates, istraživači su se usredotočili na smrtnost od raka i invaliditet od 2010. do 2019. u 204 zemlje, ispitujući 23 vrste raka i 34 čimbenika rizika. Promatrajući te veze, koje su istraživači svrstali u kategoriju okoliša i rada, ponašanja ili metabolizma—uspjeli su doći do tereta raka povezanog sa svakim čimbenikom rizika. Raščlanjivanje podataka po godini, dobnoj skupini, spolu, uzroku i lokaciji omogućilo im je da utvrde koje su aktivnosti povezane s najvećim brojem smrti od raka.

Naglašeno je da su ti brojevi još uvijek samo procjene, budući da ruralnija područja možda nisu imala istu razinu dostupnih podataka kao druga mjesta. Unatoč složenosti studije, mnoge smrti od raka i godine lošeg zdravlja mogu se spriječiti smanjenjem prevalencije čimbenika rizika poput upotrebe duhana, upotrebe alkohola i posebno visokog BMI-a. Studija je pokazala da su četiri stavke ključne koje treba izbjegavati ako želite spriječiti rizik od razvoja raka:

  • Alkohol
  • Pušenje
  • Pretilost (debljina)
  • Seks bez zaštite (spolne bolesti)

Pročitajte: Ovi znakovi ukazuju na to da imate stvarno slab imunološki sustav 

Muškarci i žene mogu razviti različite vrste raka ili mogu različito reagirati na određene čimbenike rizika s obzirom na razlike u anatomiji i biologiji, a također mogu postojati razlike u pristupu pravovremenoj dijagnozi i učinkovitom liječenju.

Osim biologije ili liječenja, kulturološke norme također mogu igrati ulogu, kako je objasnila Colleen M. McBride, profesorica bihevioralnih znanosti i zdravstvenog obrazovanja na Sveučilištu Emory Rollins School of Public Health. Povijesno gledano, rekla je, muškarci puše i piju više od žena te jedu više mesa. Sve te stvari mogu ih izložiti većem riziku od raka.

Studija također spominje da su ekološki rizici igrali manju ulogu u godinama invaliditeta žena nego kod muškaraca, što bi moglo biti zato što je, globalno gledano, veća vjerojatnost da će muškarci raditi na poslovima koji ih izlažu kancerogenim tvarima. Druga točka odstupanja u nalazima studije bila je između nacija s višim i nižim prihodima. Prva tri čimbenika rizika – pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i visok BMI – bila su dosljedna globalno i među imućnijim nacijama, ali siromašnije nacije smatraju nesigurni seks drugim najvećim čimbenikom rizika, a konzumacija alkohola je pala na treće mjesto.

Liječnica ističe da u bogatim zemljama postoji prejedanje i pristup alkoholu, a nema  tjelovježbe te upravo to povećava metabolički rizik.

U zemljama s manjim resursima, veća je vjerojatnost da će ljudi biti izloženi humanom papiloma virusu (HPV) i manja je vjerojatnost da će imati odgovarajući pristup potrebnom liječenju raka vrata maternice i probiru, objasnila je Lisa Force, dr. med., voditeljica tima i suautorica studije.

Pročitajte: Studija pokazala da vegetarijanska prehrana dovodi do ovog zdravstvenog problema