Nova studija o vježbanju mogla bi potpuno promijeniti vaš pogled na treninge!

by | 8 srpnja, 2022
kada vježbati

Nova studija pokazala je da zapravo uopće nije potrebno ustajati rano i vježbati, juriti u teretanu ili trpati vježbanje u već toliko naporan tjedni raspored! Zašto? Jer upravo samo vježbanje vikendom donosi iste benefite. Studija iz Amerike pokazala je da je redovita tjelovježba ograničena na dane vikenda jednako učinkovita kao ista količina tjelovježbe raspoređena na cijeli tjedan.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine prikupljeni su u razdoblju od deset godina na uzorku od oko 350 000 ispitanika te su mjerili razlike između treninga radnim danom i vikendom.

Pokazalo se kako su važniji tip i ukupna količina tjelovježbe nego broj odrađenih treninga.

Stručnjaci savjetuju najmanje 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe tjedno. Također, nije bitno kad vježbate i što radite.

Vježbanje samo vikendom? Da!

“Vježbanje samo jednom ili dva puta tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara”, navodi NHS. To može biti umjereno, snažno ili kratko, vrlo snažno vježbanje. Iako se njihove preporuke uvijek svode na to da je važno ravnomjerno rasporediti tjelovježbu te smanjiti vrijeme koje provodimo sjedeći, realno je za zaključiti da je to jako teško izvedivo kada radite posao 9-17 sati. Ako u sve to uključimo putovanje na posao, kućanske poslove, kuhanje, čuvanje djece i dječje aktivnosti, teško se može pronaći vremena i za kvalitetan trening.

Sljedeći put kad osjetite grižnju savjesti što se opuštate na kauču nakon napornog dana na poslu, sjetite se: Jednako je korisno odmoriti se i odraditi odličan trening vikendom kada zapravo imate vremena i energije uživati u tome, a još će se bolje odraditi na vaše psihičko i mentalno zdravlje.

kada vježbati

Pročitajte: Vježbanje na moru: Iskoristite otpor pijeska i vode

Foto: jacoblund, undrey / iStock / Getty Images Plus