Kako se libido mijenja s godinama?

Pročitajte što sve utječe na seksualni nagon i kako se on mijenja s našim starenjem

by | 26 travnja, 2021
libido, žena

Mnoštvo čimbenika utječe na to kako se libido mijenja. Vjerojatno ćete prvo primijetiti promjene u svom spolnom nagonu – od iscrpljenosti, umora, nezainteresiranosti… Međutim, sve to povezano je upravo s libidom koji se mijenja s godinama, odnosno s time kako starite.

Dr. med. John Thoppil ističe da je više čimbenika koji utječu na ovakve promjene – od hormonalnih,  trudnoće i povećanih obiteljskih obveza. Upravo to događa se na prijelazu iz dvadesetih u četrdesete godine života, najčešće. Vaši osjećaji prema partneru i vezi također utječu na libido – snažna veza koja daje prednost seksu u tome pomaže.

Jennifer Landa, dr. opće prakse i glavna medicinska službenica u BodyLogicMD govori da na libido utječu mnogi biološki i psihološki čimbenici. Stres je najveći seksualni ubojica, pa upravo tjeskoba i depresija mogu imati veliku ulogu kada je u pitanju libido. Dr. Landa ističe koliko je važan životni stil – od zdravih navika, uravnotežene prehrane, redovitog vježbanja. Kako starimo, tako se mijenja i razina hormona u našem tijelu – od estrogena i progesterona – počinje prirodan pad, što igra veliku ulogu u želji, uzbuđenju i orgazmu. (Pročitajte: Na seksualni libido kod žena itekako mogu utjecati ova stanja)

Libido s godinama

U dvadesetim godinama libido je dosta jak i izražen. Tada su veze svježe i nove, a tada je i seksualni nagon jači. Međutim, već u tridesetima pada hormon testosteron, što dovodi do prirodnog smanjenja spolnog nagona. Upravo to je i razdoblje kada većina žena želi izgraditi karijeru i postati majka, a to sve ima utjecaja. Svakako je važno otvoreno razgovarati s partnerom i izraziti svoje potrebe i osjećaje. Ako bi količina seksa postala rjeđa, to uvijek možete nadoknaditi kvalitetom i dubinom veze. Kada je u pitanju stres, pokušajte s tehnikama poput joge ili meditacije. (Pročitajte: Znate li koji sastojci potiču libido i ublažavaju PMS?)

Četrdesete su specifične zbog smanjene količine estrogena i progesterona pa to može dovesti do promjena raspoloženja, debljine, nesanice i razdražljivosti. S druge strane, ovo je doba kad se žene seksualno oslobađaju i imaju više samopouzdanja i želje za istraživanjem.

FOTO: We-Vibe WOW Tech/Unsplash