Na seksualni libido kod žena itekako mogu utjecati ova stanja

by | 28 siječnja, 2020

Klinička profesorica ginekologije na Medicinskom fakultetu u Feinbergu u SAD-u dr. Lauren Streicher kaže kako skoro svaka bolest može biti popraćena umorom, tjeskobom, bolom ili nesanicom – a sve to, ističe liječnica, može poremetiti zdrav seksualni život.

“Sve što mijenja hormone, poput hipotireoze, dijabetesa ili menopauze, može biti problematično za redoviti seks. Hormoni i neurotransmiteri moraju doći na prava mjesta u tijelu, tako da medicinski problemi koji ugrožavaju protok krvi mogu utjecati na uzbuđenje i orgazam, a neki lijekovi mogu stvoriti veće seksualne probleme od samih bolesti”, upozorava dr. Streicher i objašnjava koja medicinska stanja najčešće sabotiraju seksualni život:

Srčane bolesti

Bolest srca je ubojica žena broj jedan, a ujedno i vrhunski ubojica seksualnih funkcija. Ali nemojte se brinuti da bi seks mogao doprinijeti još jednom srčanom udaru – seks s redovnim partnerom u vlastitoj spavaćoj sobi jedva povećava otkucaje srca.

Depresija i antidepresivi

Depresija i lijekovi koji se koriste za njezino liječenje mogu utjecati na libido i uzbuđenje, a gubitak libida može biti prvi znak bolesti. Žene s bipolarnim poremećajem, shizofrenijom ili psihozom također često imaju probleme koja mogu biti izravno povezani s lijekovima.

Multipla skleroza

MS je kronična bolest koja oštećuje zaštitni omotač oko živaca, a ta oštećenja mogu, među ostalim simptomima, uzrokovati i senzorne probleme. U jednom istraživanju, 62 % žena s MS-om prijavilo je gubitak genitalnog osjeta, a 32 % prijavilo je gubitak orgazma.

Dijabetes

Dijabetes može oštetiti krvožilni i živčani sustav, što kod žena koje ga imaju smanjuje libido i uzbuđenost, te povećava bol pri seksu i onemogućava orgazam. Kapilare koje su potrebne za vaginalno podmazivanje posebno su ranjive, pa ne čudi što je suhoća uobičajeno seksualno pitanje kod dijabetičara.

Artritis

Razmislite koliko je teško nekome s ograničenom pokretljivošću imati normalne seksualne položaje. Za neke žene s teškim artritisom čak je i širenje nogu bolno, a mehanika i ergonomija mogu biti posebni izazovi.

Kako si pomoći

Sve ovo može izgledati zastrašujuće, no svaka se od ovih prepreka može riješiti pa posjetite specijalista kod kojeg vas primarni liječnik uputi, savjetovala je dr. Streicher na portalu Prevention.

IZVOR: 24SATA.HR