Evo zašto bi osobe koje su u vezi trebale imati više fizičkog kontakta nevezanog za seks

by | 1 studenoga, 2020

Posve je normalno da parovi imaju faze nepoklapanja libida. U tim trenucima jedna će osoba htjeti seks, dok druga neće imati želju za istim.

Brojni su razlozi za to nepoklapanje, a ono se može riješiti na mnoštvo načina. Kad seks postane rijedak, seksualna terapeutkinja Kelly Gonsalves krivca često vidi u nedovoljnom dodirivanju osoba koje su u vezi. Isto tako, ona napominje da je dodir bitan i kad je seks redovit. No kad nije redovit, dolazi do velikih problema. Osoba koja ima niži libido može se osjećati loše zbog toga što odbija svog partnera ili partnericu. No isto tako, može biti isfrustrirana ako partner ili partnerica neprestano iniciraju seks, a njima jednostavno nije do toga. Sve to može dovesti do toga da osoba koja ima smanjeni libido u potpunosti bježi od bilo kakvog dodira. S druge strane, osoba koja ima povećan libido može biti zbunjena i jako povrijeđena.

Što učiniti ako dođe do nepoklapanja?

Kelly Gonsalves kaže da parovima koji imaju problem s nepoklapanjem libida uvijek savjetuje da u vezu uvedu dodirivanje koje nema veze sa seksom. Neseksualni dodiri poput zagrljaja, priljubljivanja, ljubljenja za dobro jutro i laku noć ili obično polaganje ruke na partnerovo koljeno tijekom razgovora mogu puno doprinijeti te povezati ljude koji su u vezi.

Znanstveno je dokazano da se grljenjem i maženjem oslobađaju oksitocin, dopamin i serotonin. Osim toga, parovi bi trebali iskreno razgovarati o svom problemu te se dogovoriti da dodirivanje i maženje neće biti povezani sa seksom kako bi se izbjegao strah osobe s manjim libidom. Gonsalves naglašava kako se mnogi parovi iznenade rezultatima dodirivanja te da to, ako parovi nemaju drugih problema, naposljetku dovede i do poboljšanja kad je u pitanju seks. Dakle, ako dođe do nepoklapanja libida, iskreno razgovarajte te se posvetite fizičkom kontaktu koji neće biti vezan uz seks.

Foto: Khamkéo Vilaysing/Unsplash