3 stvari koje prema stručnjacima žene trebaju znati o masturbaciji

by | 9 studenoga, 2020

Iako je to nešto što čine gotovo svi, priča o masturbaciji, osobito kod žena, i dalje je tabu tema.

Žene koje bez srama i glasno priznaju da masturbiraju često su shvaćene drukčije i pogrešno. Upravo zbog takvih pogrešnih shvaćanja postavlja se pitanje zbog čega i čega se to ljudi koji masturbiraju trebaju sramiti ako zadovoljavaju vlastito tijelo i vlastite potrebe? Gledano iz medicinskog aspekta – masturbacija je i više nego poželjna. U nastavku pronađite tri razloga zbog kojih bi i vaš ginekolog htio da češće masturbirate.

Masturbacija jača imunitet i smanjuje bol

Prilikom orgazma organizam otpušta “koktel” hormona koji jačaju vaš imunitet. Dokazano je da masturbacija smanjuje šanse za rak prostate kod muškaraca, no isto tako blagotvorno djeluje na zdravlje žena. Naime, pokazalo se da masturbacija ženama pomaže u sprječavanju vaginalnih infekcija te kod infekcija urinarnog trakta. Osim toga, samozadovoljavanjem žene mogu smanjiti menstrualne bolove te migrenu.

Masturbacija popravlja raspoloženje

Ispuštanje oksitocina i dopamina podiže raspoloženje i smanjuje razinu stresa. Istraživanja su pokazala da seks, odnosno orgazam, putem kojeg se ispuštaju ovi hormoni, utječe povoljno na čovjekovo raspoloženje. Dokazano je da isti takav učinak ima i masturbacija. Stoga, prema riječima stručnjaka, najbrži, najlakši i najprirodniji način za podizanje raspoloženja jest samozadovoljavanje.

Masturbacija pomaže u prihvaćanju sebe

Velik broj psihologa naglašava kako je put do samoprihvaćanja popločen istraživanjem sebe, a u to je istraživanje uključeno i istraživanje vlastitog tijela i tjelesnih želja. A što je najbolji i najlakši način za istraživanje tijela ako ne masturbacija? Prema riječima psihologa, masturbacija je nužna kod samootkrivanja, prihvaćanja i izgradnje samopouzdanja. Nemojte je izbjegavati.

Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash