Ovo su, prema istraživanjima, znakovi koji ukazuju na to da netko očijuka s vama

by | 21 listopada, 2020

Mnogi bi ljudi rekli da je osmijeh univerzalni znak očijukanja. No, s druge strane, mnogi od nas prijateljske osmijehe nisu mogli razlučiti od jasnih signala zavođenja i flerta.

Kako ih onda prepoznati i kako znati sviđamo li se nekome doista ili smo mu jednostavno simpatični kao prijatelji? U ovakvim je nedoumicama uvijek najbolje pitati znanost. Iako je znanstvenih istraživanja malo kada je u pitanju flert, studija provedena na kanzaškom sveučilištu pomoći će nam odgovoriti na ovo pitanje. Naime, to je istraživanje pokazalo da kod flerta možemo prepoznati četiri jasna znaka.

Četiri jasna znaka očijukanja

Tim znanstvenika ovo je istraživanje bazirao na studiji o mikroekspresijama lica, odnosno na sustavu kodiranja pokreta lica (FACS). Prema tom sustavu, postoje 23 različita facijalna pokreta uz koja idu i određene emocije. Cilj je bio zaključiti koji su jasni znakovi očijukanja kod žena. Kako bi došli do odgovora, znanstvenici su uzeli 500 fotografija žena s neutralnim, sretnim, tužnim i zavodljivim izrazima lica. Izraze su, zatim, dekodirali pomoću FACS taktike te su fotografije dali muškim ispitanicima kako bi učinili isto. Nakon ispitivanja došli su do zaključka da postoje četiri faktora koja ukazuju na očijukanje kod ljudi:

  • Okretanje glave u jednu stranu
  • Blago nagnuta brada nadolje
  • Blagi osmijeh
  • Dugi pogled upućen osobi s kojom osoba očijuka

Ono što je znanstvenicima bilo zanimljivo je to što su ispitanici razlikovali prijateljski i osmijeh veselja od onog koji je povezan s flertom. Isto tako, taj su osmijeh ispitanici u velikom broju povezivali sa seksom. “Po prvi put uspjeli smo identificirati facijalne ekspresije koje predstavljaju očijukanje. No osim toga, uspjeli smo iste povezati i s onime što dolazi nakon toga, a to su intimnosti. Ovo je vrlo velik korak za nas”, izjavio je autor studije Omri Gillath. Stoga, ako niste sigurni želi li vam netko biti samo prijatelj ili nešto više od toga, dobro proučite navedene znakove.

Foto: Olya Kobruseva/Unsplash