Jeste li znali da ova vrsta hrane i pića utječe na vaš karijes?

by | 26 prosinca, 2022
hrana i piće koje utječe na karijes

Kad je riječ o zdravoj prehrani, mnogi možda zanemaruju svoje oralno zdravlje.

Međutim, jedenje određene hrane i pijenje određenih vrsta pića može utjecati na usta i zube na brojne načine. Istraživanja pokazuju da razne vrste hrane mogu pridonijeti karijesu – poznatom i kao truljenje zuba. To se događa kad površinska caklina vaših zuba postane ugrožena, a ako se ne liječi, može dovesti do karijesa, infekcije, boli, pa čak i gubitka zuba.

Dr. Cary Goldstein, stomatolog iz Atlante, ističe da redovito pranje zuba i čišćenje zubnim koncem može pomoći u održavanju zdravih zuba, ali važno je biti svjestan hrane koja bi mogla tiho truliti vaše zube.

Pročitajte: Bruksizam je simptom stresa koji uništava zube. Kako stati na kraj škrgutanju zubima tijekom noći?

Četiri vrste hrane i pića koje utječu na karijes

Rafinirani ugljikohidrati

Određeni ugljikohidrati poput kruha i čipsa mogu dovesti do truljenja zuba. “Bakterije u ustima hrane se šećerom koji se nalazi u ugljikohidratima, što može pridonijeti nakupljanju plaka i karijesa”, objašnjava dr. Goldstein. “Pobrinite se da četkate i čistite koncem nakon što pojedete ugljikohidrate. Također, birajte zdravije ugljikohidrate kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice.”

Kisela hrana

Kisela hrana poput agruma, rajčice i octa može oslabiti caklinu, kako tvrdi dr. Goldstein. Iako je ova hrana zdrava, kiseline koje se nalaze u njoj mogu nagrizati vašu caklinu i uzrokovati karijes. Ako ipak odlučite jesti kiselu hranu, svakako nakon toga isperite usta vodom da biste neutralizirali kiselinu.

Slatkiši i suho voće

“Ljepljiva” hrana poput slatkiša ili čak suhog voća može postupno evoluirati u problem za zube kako vrijeme prolazi. Ova se hrana zaglavi među zubima i može biti teško ukloniti je samim četkanjem. Također često sadrži šećer, koji s vremenom može dovesti do karijesa.

Savjet: Da biste smanjili rizik od karijesa, odlučite se za zdravije grickalice koje se ne lijepe poput povrća, orašastih plodova i sira.

Slatka gazirana pića

Pića poput gaziranih pića, energetskih pića i zaslađenih čajeva mogu s vremenom pridonijeti karijesu. Šećer u ovim pićima lako se lijepi za zube i potiče rast bakterija koje proizvode kiselinu, što može dovesti do nakupljanja plaka koji uzrokuje karijes, karijes i promjenu boje vaših zubi. Ako pijete piće sa šećerom, proaktivnost oralne higijene ubrzo nakon toga ključna je za zdravlje vaših zubi, a nakon te konzumacije obavezno isperite usta vodom.

Ako imate bilo kakvih problema sa svojim zubima i karijesom koji vas muče, svakako je dobro posavjetovati se sa stomatologom koji će vam dati najbolji savjet što učiniti.

Pročitajte: Sirova veganska prehrana može loše utjecati na vaše zdravlje – kažu nutricionisti

Foto: Pexels