Sve o metodama nevidljivog ispravljanja zuba otkrila nam je Martina Kožić Petrović

Kako postići zdravi osmijeh s lijepo posloženim, bijelim zubima?

by | 7 srpnja, 2021
ortodontski aparat

Svi znamo da lijep i širok osmijeh otvara sva vrata, pomlađuje nas. Što nas može više oboriti s nogu od zdravog osmijeha s lijepo posloženim, bijelim zubima? Martina Kožić Petrović, dr. med. dent. specijalist ortodoncije, donosi odgovore kako postići upravo takav osmijeh.

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba te postizanjem pravilnih međučeljusnih odnosa uporabom različitih vrsta ortodontskih aparata. Zubi gornje i donje čeljusti trebaju biti uravnoteženi, pravilno posloženi u zubnim lukovima koji su optimalno smješteni u ustima i na licu pacijenta. Tako posloženi zubi, osim što će zadovoljiti estetski aspekt, pridonose i cjelokupnom zdravlju. Koliko god da smo svjesni svih prednosti nošenja aparata za zube, još uvijek je njihov nedostatak vidljivost te vrijeme trajanja terapije. Naime, najčešće korišteni aparati za zube su klasični fiksni aparati koji čine bravice i žica. Bravice se posebnim sredstvima pričvršćuju na prednju plohu zuba. Kako ortodontska terapija već dugo nije samo preventivno sredstvo koje uklanja nepravilnosti isključivo kod djece, nego je ispravljanje zuba moguće i kod odraslih pacijenata svih dobi, sve se više postavlja pitanje koje su mogućnosti i metode nevidljivog ispravljanja zuba. Danas vodeću ulogu u tom smjeru imaju lingvalni aparati za zube te tehnike koje koriste prozirne udlage za pozicioniranje zuba.

Martina Kožić Petrović, dr. med. dent. specijalist ortodoncije

Martina Kožić Petrović, dr. med. dent. specijalist ortodoncije

Što su lingvalni aparati za zube?

To su fiksni aparati koji se za razliku od klasičnih fiksnih aparata postavljaju na unutarnju plohu zuba – onu okrenutu prema jeziku. Bravice koje se koriste kod ove vrste aparata tanje su i zaobljenije kako bi što manje smetale funkciji jezika pri govoru i žvakanju. Prednost ovih aparata je to što su nevidljivi te tako možda ponajbolje zadovoljavaju estetski kriterij. Vrijeme trajanja terapije kod tih aparata nešto je kraće od trajanja terapije klasičnim ortodontskim aparatima, a cjenovno su nešto prihvatljiviji od Invisalign tehnike. Nedostatak im je taj što, bez obzira na svoj oblik i veličinu, ipak uzrokuju određene nelagodnosti mekih tkiva te su zahtjevni za održavanje oralne higijene.

Što je INVISALIGN?

Riječ je o prozirnim udlagama za pozicioniranje zuba koje predstavljaju alternativu fiksnim aparatima za zube. Ubrzani razvoj tehnologije poput 3D skeniranja, CAD/CAM tehnologija te primjena novih materijala omogućio je razvoj ovakve vrste aparata koji čine udlage napravljene od tanke i prozirne folije pomoću kojih se radi pomicanje zuba kod ortodontske terapije. Osnovu INVISALIGN sustava čini posebno razvijen softver pomoću kojeg ortodonti mogu planirati terapiju za svakog pojedinog pacijenta, a tretman se sastoji od malih precizno definiranih pomaka zuba koji se pomoću softvera zacrtaju unaprijed. Svaka udlaga ima zadaću da za vremenski period od prosječno dva tjedna pomakne zub na određenu poziciju. Broj udlaga za pojedinog pacijenta, a tako i vrijeme trajanja terapije ovisi, prije svega, o vrsti i zahtjevnosti same anomalije. Prosječan broj udlaga je između 15 i 30. Udlage su tanke, prozirne i gotovo nevidljive te ih pacijent sam skida i stavlja. Preporučeno vrijeme nošenja je 22 sata dnevno, što znači da ova terapija zahtijeva dobru suradnju pacijenta. Kod ovakvog načina liječenja možemo vidjeti virtualnu sliku postupnog pomicanja zuba, kao i ishod terapije, što je ujedno i vrlo motivirajuće za pacijente.

Koliko je vremena potrebno nositi ortodontski aparat?

Bez obzira na koju vrstu ortodontskih aparata se odlučili, valja imati na umu da vrsta aparata, kao i vrijeme njegova nošenja ovisi o vrsti same anomalije, za što je neophodna detaljna analiza te pravilno postavljena dijagnoza. Da bi se to postiglo, početak terapije zahtijeva uzimanje detaljne anamneze pacijenta, rendgenske snimke, fotografsku dokumentaciju te uzimanje otisaka ili 3D skena za izradu radnih modela. Na temelju svega navedenog, potrebno je izraditi plan terapije, koji je od izuzetne važnosti za uspješno provođenje terapije. Prije samog započinjanja ortodontske terapije, pacijent bi trebao imati sanirane sve zube, bez ikakvih kavitacija, karijesa i parodontopatija. Pravilnom dijagnozom, pažljivo napravljenim planom terapije te uspješnom suradnjom ortodonta i pacijenta ortodontskim se aparatima dobivaju osmijesi koji osvajaju svijet.

Foto: WAYHOME studio via Shutterstock, Privatna fotografija