Što se događa vašem tijelu kad pijete kavu na prazan želudac?

by | 20 srpnja, 2023

Je li ispijanje kave na prazan želudac najbolja stvar koju možete pružiti svome trbuhu, ali i mozgu ujutro?

Ako kavu pijete čim ustanete iz kreveta, odnosno na prazan želudac, razmislite o tome kako ona potencijalno djeluje na vas i vaše tijelo.

“Kava može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, što može uzrokovati želučane tegobe ili refluks kiseline, to jest žgaravicu”, kaže stručnjakinja Christina Manian.

Kava također može potaknuti proizvodnju kortizola, hormona stresa u tijelu. Iako je nešto kortizola važno za regulaciju razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i metabolizma, prekomjerne količine tijekom dugog vremenskog razdoblja mogu dovesti do hipertenzije, neregulirane razine glukoze u krvi koja potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka gustoće kostiju.

Ispijanje kave na prazan želudac

Iako je osobni izbor da odlučite kako i kad želite ispiti tu prvu šalicu u danu, stručnjakinja preporučuje mali zalogaj uz kavu, čak i ako baš niste spremni za doručak. To pomaže želučanoj kiselini koju stvara kava.

Najveći utjecaj na energiju bit će ako koristite zaslađivač u kavi, što može povećati razinu glukoze u krvi, to jest uzrokovati navalu šećera, što će na kraju rezultirati padom i napraviti to da se osjećate umorno nakon prve šalice.

žena pije jutarnju kavu

Međutim, učinci tog zaslađivača u vašoj kavi mogu se ublažiti onim što konzumirate prije ili uz šalicu kave, kako ističe Manian, osobito ako taj obrok ili međuobrok sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.

Ona predlaže komad voća, tvrdo kuhano jaje, tost s maslacem od kikirikija ili avokadom, jogurt s voćem ili granolom, umak od jabuka ili šaku orašastih plodova.

Ako ciljate na optimalno zdravlje putem svoje rutine ispijanja kave, Manian kaže da je crna kava poželjnija, a nemasni mliječni proizvodi ili alternativni mliječni proizvodi također su sasvim u redu. Kad je riječ o zaslađivačima, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećerne trske budući da je to dobro poznati preparat protiv upale u tijelu. Ipak, sve te opcije uzrokovat će skok razine glukoze u krvi.

Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali se povezuju s negativnim učincima na zdravlje, pa se ne preporučuju.

Ispijanje kave na prazan želudac je individualni izbor, ali je svakako preporuka da uz šalicu pojedete i nešto hrane, ako je moguće.

Pročitajte: Ova zobena kaša preko noći postat će vaš najdraži doručak 

Foto: Pexels, Karlos Garciapons iStock/Getty Images Plus via Getty Images