Sve što trebate znati o gestacijskom dijabetesu

by | 10 srpnja, 2021
gestacijski dijabetes, dijabetes, trudnoća, šećer u krvi, ogtt

Gestacijski dijabetes najčešće se otkriva za vrijeme trudnoće jer upravo tada može se promijeniti način na koji vaše tijelo obrađuje glukozu. Dakle, gestacijski dijabetes uzrokuje povišenu razinu glukoze u krvi, što može utjecati na vašu trudnoću i zdravlje vašeg djeteta. Različiti hormoni djeluju na kontrolu razine glukoze u krvi, a kako se tijekom trudnoće razina hormona mijenja, to tijelu otežava učinkovitu obradu glukoze.
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, gestacijski dijabetes je vrsta dijabetesa koji se događa kod trudnica koje nisu imale dijagnozu dijabetesa prije nego što su zatrudnjele. Otprilike šest do devet posto trudnica razvije ovo stanje koje može utjecati na rast fetusa, pa se upravo zato u mnogim zemljama provodi OGTT test (oralni glukoza tolerant test) između 24. i 28. tjedna trudnoće kako bi se na vrijeme reagiralo.

Dr. Heather Irobunda ističe da tijekom trudnoće tijelo ne podnosi šećer jednako dobro kao kad niste trudni. Tijekom trudnoće, posteljica oslobađa visoku razinu hormona estrogena i kortizola, a to može ometati proizvodnju inzulina. Od velike je važnosti rano otkrivanje ove bolesti i prilagođavanje jelovnika.

Činjenica je da postoje skupine i čimbenici koji predstavljaju veći rizik i koji povećavaju šanse za razvoj ovog stanja, prema ACOG-u:
– Neaktivan životni stil
– Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost
– Ako ste stariji od 35 godina
– Imali ste gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći
– Imate srčane bolesti
– Imate sindrom policističnim jajnika

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Simptomi mogu uključivati povećanu glad i žeđ, umor, često mokrenje, šećer u mokraći (otkriven testom urina), zamagljen vid, mučnina, povraćanje, gubitak težine. Međutim, često ovi znakovi izostanu ili su vrlo blagi pa je izrazito važno testiranje na OGTT test koji se preporučuje svakoj trudnici.

Iako se gestacijski dijabetes može razviti u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće, obično se radi između 24. i 28. tjedna trudnoće, to jest u drugom tromjesečju jer je tada vrhunac rezistencije na inzulin zbog hormona koji proizvodi posteljica. Ova pretraga radi se tako da trudnica popije napitak s glukozom ujutro natašte i tada se razina glukoze određuje natašte, nakon 60 minuta i nakon 120 minuta.

Komplikacije kod gestacijskog dijabetesa

Trudnoća u kojoj je postavljena dijagnoza gestacijskog dijabetesa smatra se visokorizičnom i mora se pažljivije pratiti tijekom trudnoće. Dr. Irobunda kaže da ovakvo stanje koje nije dobro kontrolirano može dovesti do mnogih problema – od toga da dijete bude jako veliko (teško) što je izrazito teško roditi vaginalnim putem jer može prouzročiti ozljede djeteta. Također, važno je pratiti novorođenče nakon poroda kako bi se vidjelo proizvodi li ono i dalje visoku razinu inzulina.

Važno je i spomenuti da je gestacijski dijabetes povezan i s visokim krvnim tlakom tijekom trudnoće (gestacijska hipertenzija), a to je jako važno liječiti. Osim toga, povišenu razinu glukoze u krvi može uzrokovati rast bakterija i povećati rizik od vaginalnih infekcija.

Kako spriječiti i liječiti gestacijski dijabetes

Usvajanje zdravih životnih navika je ključno. Pripazite na preporučenu količinu debljanja tijekom trudnoće, održavajte tjelesne aktivnosti i zdrave prehrambene navike. Isti plan koristi se i za liječenje ovog stanja.

Iako je zastrašujuće, gestacijski dijabetes može se držati pod kontrolom redovitim i odgovarajućim pregledima kako bi se smanjio rizik od komplikacija pri rođenju i zdravstvenih problema nakon porođaja.

FOTO: artursfoto iStock/Getty Images Plus via Getty Images