Hrana kojom možete prevladati zimski blues

Ako vam se čini da ovo zimsko razdoblje nikako ne prestaje, pokušajte s ovim namirnicama

by | 5 veljače, 2022
Hrana s kojom možemo prevladati zimski blues

Ako se uhvatite ukoštac sa “zimskim bluesom” tijekom hladnijih, tamnijih mjeseci, definitivno niste sami. Čini se čak da se taj osjećaj intenzivira nakon nekoliko sunčanijih dana, koje zamijene minusi i hladni vjetrovi.

Iako je normalno osjećati se malo manje energično ili manje veselo tijekom zimskih mjeseci, neki ljudi zimu doživljavaju puno intenzivnije, što se naziva sezonski afektivni poremećaj – vrsta depresije povezana s promjenom godišnjih doba.

Pročitajte više: Kad i zašto uzimati cink?

Često rezultira umorom, kognitivnim problemima i promjenama u prehrambenim navikama i težini. Uzrokovan je promjenama vremena, nedostatkom vitamina D, padom serotonina i promjenama razine melatonina, a češće se javlja kod žena.

“Simptomi se obično javljaju tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kad ima manje sunčeve svjetlosti i obično se poboljšavaju dolaskom proljeća”, napominje Američko udruženje psihijatara. “Najteži mjeseci za osobe obično su siječanj i veljača.”

Pročitajte više: Kako povećati razinu oksitocina, hormona ljubavi?

Uz terapiju razgovorom, terapiju svjetlom i propisane antidepresive, postoje i neki načini da se nosite sa zimskim bluesom koji uključuju zdravu prehranu.

Riba

Ako ste ljubitelj morskih plodova, onda bi dodavanje ribe u vašu prehranu moglo biti idealna opcija za vas. Konzumiranje laganih proteina može pomoći u ublažavanju simptoma koje donosi zimski blues jer osigurava izvor proteina koji ne uzrokuje probavne smetnje ili upalu. Ovisno o ribi, bogata je esencijalnim masnim kiselinama omega-3. Studije pokazuju da omega 3 djeluje vrlo protuupalno, ali i dobar je izvor energije za mozak jer pomaže regulirati raspoloženje.

Tofu

Čak i ako se ne pridržavate vegetarijanske ili veganske prehrane, pokušajte u svoj meni uvrstiti i ukusni tofu. Održava razinu željeza u krvi, koji pomaže u sprječavanju simptoma depresije.

Tamna čokolada

Uvijek nam je najdraže slatko ostaviti za kraj! Iako se čini kontraproduktivnim jesti šećer, u ovom slučaju dobra tamna kakao čokolada može pomoći u ublažavanju simptoma depresije jer je bogata magnezijem, esencijalnim mineralom koji ima ulogu u ublažavanju simptoma povezanih s godišnjim dobom.

 

Foto: Unsplash