Kad i zašto uzimati cink?

Cink kao mineral potreban svakom tijelu

by | 26 listopada, 2021
cink, dodatak prehrani cink, uzimanje cinka

Cink je mineral koji je iznimno potreban svakom tijelu te ima važnu ulogu u brojnim vitalnim procesima i imunološkom sustavu. Važno je znati da je cink esencijalni mikronutrijent, a tijelo ga ne može proizvesti samoga, nego ga treba unijeti izvana, hranom. Namirnice u kojima se nalazi jesu orašasti plodovi, grah, kamenice, crveno meso, perad, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi. Važno je unositi ga u tijelo jer ima bitnu ulogu za normalnu funkciju živčanog sustava te je od presudne važnosti za razvoj i funkciju imunoloških stanica. S druge strane, nedostatak cinka može dovesti do smanjenog apetita, tvrde i suhe kože, mučnina, muške neplodnosti, depresije…. Važno je znati u koje doba dana je dobro uzimati dodatak cink, koliko često i što još uzimati uz njega.

Kada treba uzimati cink: ujutro ili navečer?

Deborah Cohen, profesorica na Odjelu za kliničku i preventivnu prehranu za mbg.com ističe da nije važno u koje doba dana se uzima suplement cinka jer tijelo metabolizira cink na isti način. Međutim, nekim osobama uzimanje ovog dodatka na prazan želudac, to jest natašte, može uzrokovati mučnine. Postoji i podaci koji kažu da uzimanje cinka navečer može pomoći kod kvalitete sna, a ispitivanje na mladim ženama u vrijeme njihovom menstrualnog ciklusa pokazalo je da suplementacija cinkom u dozi od 30 miligrama dnevno značajno poboljšava kvalitetu života te kvalitetu spavanja.

Može li se cink uzimati svaki dan?

Odluka o uzimanju cinka ovisi o potrebama pojedinca, a sve dok se pridržavate preporučene doze siguran je za svakodnevnu uporabu. Nedostatak cinka možete primijetiti i po gubitku osjeta mirisa i okusa, a preporučljivo ga je uzimati uz dodatak vitamina C, a često dolazi i u kombinaciji s magnezijem i kalcijem.

Pročitajte: Obnovite snagu i imunitet uz pomoć ovih vitaminima i namirnica

Koliko cinka je potrebno uzimati?

Maksimalna dnevna doza je 40 mg i važno je paziti da se to ne prekorači, a optimalno se radi o oko 15-30 mg za odrasle, a veći unos doza može se kontrolirati ako je u pitanju liječenje kožnih problema poput akni ili nekih respiratornih bolesti.

Što ne uzimati s cinkom?

Određena hrana i drugi minerali mogu ometati apsorpciju cinka, a to su: hrana ispunjenima mekinjama i vlaknima, kalcij, fosfor, bakar, željezo. Stručnjaci savjetuju da je tada najbolje dodatak cink uzeti dva sata prije ili poslije.

Zanimljivo je spomenuti da osobe koje pate od depresije imaju nižu razinu cinka u organizmu, a istovremeno je unos većih količina cinka smanjio stopu pojave ovog stanja. Koristan je u liječenju akni, kao i za smanjenje razine glukoze u krvi i kod pojave gestacijskog dijabetesa kod trudnica.

Pročitajte: Vitamini i suplementi će vam koristiti samo ako ih pravilno koristite

FOTO: LittleBee80 iStock/Getty Images Plus via Getty Images