Ova japanska tehnika može vam pomoći smršavjeti bez obzira na to što jedete

by | 13 rujna, 2022
japanska metoda mršavljenja

Tajne dobre linije i pravilne prehrane vječna su pitanja i teme koje nas baš uvijek zanimaju. A vjerujemo da ste isto tako puno puta doživjeli to da ste požalili što ste pojeli zadnji zalogaj ili nastavili jesti mada ste znali da ste siti? Sve to je sasvim normalno, ali ipak ponekad jače od nas samih. Navike prejedanja nisu nimalo dobre, a ako ste toga svjesni možda je vrijeme da isprobate nešto sasvim drukčije.

Japanska tehnika za mršavljenje

Japanska tehnika naziva hara hachi bu predstavlja učinkovit pristup prehrani po kojoj su Japanci i poznati. Prema autoru Kakiju Okumuri, ovaj termin se prevodi kao 8/10, a to znači 80 % sitosti. Dakle, nema brojanja kalorija, ugljikohidrata ili vremena provedenog natašte između obroka. Najjednostavnije rečeno, to je metoda koja se sastoji u prekidanju obroka kada ste već napunili 80 % svog želuca. Kaki objašnjava da nije potrebno odreći se nikakvih namirnica koje volite, ali je bitno da konzumirate što više namirnica bogatih nutrijentima, a izbjegavate prazne kalorije (slatkiše, čips).

Hrana s malom nutritivnim vrijednosti će vas kratko držati sitima, a zbog osjećaja gladi jest ćete vrlo često. To jest, sve više i više. A ako se usredotočite na voće, povrće, proteine i žitarice tada se i dulje osjećate sitima i bolje razumijete signale koje vam tijelo šalje.

Kako spriječiti da jedete i dalje kad ste 80 % siti?

Slično intuitivnom hranjenju, Okumura preporučuje polagano žvakanje i pravljenje pauza kako bi tijelu dali vremena da obradi hranu i protumači kako se stvarno osjećate. S vremenom ćete naučiti kad ste točno stigli do tog vremena i to će vam uvelike pomoći da mršavite bez gladovanja. U suprotnome, popunjavanjem želuca do kraja radite više štete nego koristi i to dovodi do debljanja te nepotrebnog opterećenja trbuha. U prilog tome, opterećen je i probavni sustav jer mu treba duže vremena da probavi hranu.

Osim ovih savjeta, obavezno se usredotočite na to što jedete te kad ne jedete, nemojte ni razmišljati o hrani.

Praksa dugog života

Staro konfucijsko pravilo i fraza hara hachi bu pravilo je koje trebate slijediti ako ne želite lošu energiju i tijelo jer upravo prehrana utječe na to. Japanci imaju najduži životni vijek na svijetu, a upravo za  to je i zaslužna ova poznata praksa.

Slijedite savjete Japanaca – oni i u staroj dobi imaju zdrav BMI te žive dugo!

Pročitajte: Antonija Blaće s nama je podijelila najvažnije savjete za zdravo mršavljenje