Često radite nekoliko stvari odjednom? Saznajte zašto to nije dobro za vaš mozak

by | 18 ožujka, 2021

Često čujemo kako je organizacija pola obavljenog posla, no zapisivanje obveza i označavanje njihovog ispunjenja jednako je bitno u cijelom tom procesu.

Bez obzira na to je li vaš izbor zapisivanje u rokovnike, kalendare, na post-it papiriće ili to do lista na najobičnijem papiru, neuroznanstvenici Dean Sherzai i Ayesha Sherzai smatraju kako je vođenje dnevnih obveza dobro za zdravlje vašeg mozga. Za MGB podcast objasnili su kako na zdravlje mozga ne utječe samo slaganje liste nego usredotočenost na jedan zadatak te njegovo dovršavanje. Bračni par Sherzai smatraju kako multitasking nije dobra stvar.

“Vjerujemo da multitasking ne postoji, nego da se radi o činjenju više stvari istovremeno na loš i površan način”, rekli su u podcastu. Naime, pažnja i kognitivni pad međusobno su isprepleteni. Naša se pažnja (fokusiranost) s godinama iscrpljuje, a to utječe na naše kognitivne sposobnosti. Činjenjem više stvari odjednom gubimo fokus te time stvaramo plodno tlo za kognitivan pad. Osim toga, istraživanja su pokazala da nedovršeni ciljevi i zadatci utječu loše na daljnji rad te isti ometaju. Zbog svega toga, supružnici Sherzai smatraju kako je dovršavanje obveza iznimno bitno za rad mozga, ali i za motivaciju. Kako biste lakše pratili vlastite obveze te njihovo izvršavanje, redovno se oslanjajte na to do liste.

Kad napravite neku od obveza, prekrižite je s popisa. To će pokrenuti dopaminski val u vašem mozgu. Bez obzira na to koliko neka obveza bila mala, njezino ispunjenje bit će nagrađeno tim “hormonom sreće”. Ono što dodatno poboljšava cijelu ovu znanstvenu tezu jest zatvaranje kruga činjenicom da dopamin blagotvorno djeluje na čovjekovo pamćenje i rad mozga. Stoga, ako želite biti prisutniji, ažurniji te brži u obavljanju obveza, najprije ih zapisujte, pratite proces i naposljetku ih prekrižite s liste. To će vam zasigurno donijeti bolje rezultate te veći osjećaj zadovoljstva.

Foto: Corinne Kutz/Unsplash