7 načina kako savladati ljutnju i pretvoriti je u nešto dobro

by | 3 lipnja, 2020

Vrlo emotivan tjedan u Americi je iza nas, i mnogi su osjetili ljutnju i tugu zbog rasizma koji je ponovno postao goruća tema iako dobro znamo da je on još uvijek u velikoj mjeri prisutan u našem društvu.

Cijeli svijet udružio se u borbi protiv rasizma – dok jedni osvještavaju i stopiraju svoj sadržaj na društvenim mrežama kako bi otvorili oči svojim pratiteljima o ovoj krucijalnoj temi, drugi prosvjeduju, treći doniraju, i čini se kao da je društvu dosta marginalizacije i razlika koje se potežu između rasa. Ljutnja je logična u ovoj situaciji, ali važno je da slušamo svoja tijela i brinemo se o njima jer samo ljutnjom nećemo ništa postići. U nastavku vam donosimo sedam načina kako da savladate ljutnju i pretvorite je u nešto dobro, pa čak i produktivno.

Nemojte zaboraviti jesti, spavati i kretati se
Kad smo pod stresom zbog količine posla ili stvari koje želimo izreći, nerijetko zaboravljamo brinuti se o vlastitome tijelu. Neka vam tehnologija pomogne – namjestite alarme na svojim mobitelima koji će vas posjetiti kada da popijete vode ili jedete, koliko god to bizarno zvučalo. Također, san je jedna od najbitnijih stavki za normalno funkcioniranje organizma, pa ga stavite kao prioritet kad je u pitanju briga o sebi. Pokret i tjelovježba čine vašu psihu zdravijom, a mnoga istraživanja pokazuju da 45 minuta tjelovježbe podiže psihičko zdravlje za 40 posto, te isključuje simptome stresa i depresije.

“Probavite” svoje emocije
Nemojte ih držati u sebi. Bilo da je riječ o ljutnji, tuzi, strahu ili nečem drugom, znajte da imate pravo osjećati sve što želite. Uzmite si vrijeme za sebe u kojem ćete priznati sami sebi što osjećate ili ćete izabrati otići psihoterapeutu i procesuirati sve što doživljavate. Zapisujte, procesuirajte, samo ih nemojte zadržavati u sebi. Ljudi umiru kao rezultat sistematičnog i institucionaliziranog rasizma, kapitalističkog patrijarhata i važno je da na pravilan način proživimo sve emocije koje trenutačno osjećamo. Ljutnja koju osjećate je alat za promjenu. Važna je emocija koja signalizira što trebate, što vrednujete i motivira nas na akciju, pa stanite i slušajte ju.

Pretvorite ljutnju u akciju
Koristite svoje emocije kao gorivo za akcije. Kako možete pomoći u borbi protiv rasizma, zahtijevanju pravde i pružanju podrške Afroamerikancima? Kad radite na rješenjima i načinima na koje možete pomoći, osjetit ćete zadovoljstvo i snagu. Slijedite taj put i nastavite davati, uvijek postoji još nešto što možete napraviti. Educirajte se, informirajte i krenite djelovati.

Pazite na disanje
Vaše disanje vrlo je snažan alat kojim otpuštate ljutnju i anksioznosti. Kad napravite pauzu za disanje, deaktivirate svoje stanice u mozgu koje su zadužene za strah i vraćate se u smireniji, racionalniji mindset. U svega nekoliko minuta koncentriranog disanja možete vratiti svoj puls na razinu smirenosti koji ste imali i prije anksioznosti. Naravno, disanje neće ukloniti sve vaše emocije, ali će ih mobilizirati i osvijestiti. Udahnite kroz nos brojeći do 4, puneći trbuh zrakom, a ne pluća. Izdahnite kroz usta brojeći do 4 i ponovite nekoliko puta.

Okružite se s ljudima koji razumiju
Ne morate se boriti protiv svakog negativnog komentara na društvenim mrežama. Okružite se ljudima koji vas pune pozitivnom energijom. Zaštitite svoj mir. Pobrinite se za sebe tako da birate ljude koje puštate u svoj život i na društvene mreže, kako bi se zajedno mogli dizati i puniti ljubavlju. To će vas sjetiti da niste sami u svemu i dopustiti vam da spustite zidove.

Uzmite pauzu od konzumiranja vijesti
Iako je jako važno ostati informiran kako bi znali što se trenutačno događa u svijetu, također je važno dati oduška svom srcu i umu. Ako se “ulovite” gledajući vijesti 0-24, možete samo napraviti kontraefekt koji ne pomaže nikome. Stvorite si razdoblje u danu kada ćete gledati vijesti i namjestite obavijesti na mobitelu za breaking news.

Nađite vrijeme za sebe
Obavezno nađite vrijeme za sebe u danu. Danas živimo po planerima i kalendarima više nego ikad, pa stavite i vrijeme za sebe u kalendar. Izabrali to vrijeme za meditaciju, sjedenje u prirodi ili nešto treće, spojite se sami sa sobom i napunite svoju dušu. Ne možete biti produktivni ako ste na izmaku baterija, i ne možete biti tu za druge ako niste tu za sebe.

Konkretni koraci – kako kanalizirati ljutnju?

https://www.instagram.com/p/CA04VKDAyjb/

Pročitajte što možete napraviti ako ne možete sudjelovati u prosvjedima i kome donirati?

https://www.instagram.com/p/CA6MwflB76v/

https://www.instagram.com/p/CA0ymg0Hody/

Kako donirati ako nemate novaca?

https://www.instagram.com/p/CA7hFMzD0UQ/

Kako se suprotstaviti rasističkim uvjerenjima i pokazati da ih ne podržavamo? 

https://www.instagram.com/p/CA1M_1BjPOc/

Foto: Unsplash