Ljeto je – kako najlakše spriječiti znojenje stopala?

by | 21 lipnja, 2022
stopala

Znojna i mokra stopala ljeti nisu nimalo privlačna, a svatko tko se susretne s ovim problemom zna koliko može biti neugodan. Ipak, znojenje je normalna ljudska funkcija koju je nemoguće spriječiti u potpunosti i to nemojte ni pokušavati. Njime se tijelo rješava svih štetnih tvari iz organizma, ali valja i pripaziti da sve to bude u nekim granicama normale, to jest da ne postane znak neke bolesti.

Topli dani mnogima predstavljaju problem kad je potrebno nositi otvorenu obuću, a stopala se pretjerano znoje, što čak može dovesti do problema poput neugodnog mirisa, gljivica, svrbeža. Emily Splichal, dr. iz New Yorka, objašnjava da najčešći uzroci znojenja stopala mogu biti cipele sa zatvorenim prstima, visoke temperature, stres ili nervoza. Stopala su često ‘zarobljena’ u čarapama i cipelama koje ne dopuštaju protok zraka. Svi ti uzroci ne moraju nužno značiti veliki zdravstveni problem. Postoji rjeđi uzrok znojenja stopala koji se zove hiperhidroza, kako piše Klinika Cleveland.

Osobe s ovim stanjem imaju prekomjerne količine znoja u područjima kao što su pazusi, lice, ruke i stopala. One se znoje do te mjere da im vlaga doslovno može kapati s nogu. Hiperhidroza je posljedica medicinskog stanja poput dijabetesa, bolesti štitnjače, menopauze, a može biti i nasljedna.

Pročitajte: Kako spriječiti najčešća bolna stanja stopala? Donosimo odgovore fizioterapeuta

Kako spriječiti znojenje stopala?

Iako nije moguće u potpunosti maknuti znojenje, nekim koracima možete ga spriječiti. Dr. Splichal preporučuje nošenje čarapa od prozračne tkanine koje će omogućiti da toplina i vlaga cirkuliraju dalje od vaših stopala i to će pomoći u regulaciji tjelesne temperature i smanjiti znojenje. Najbolje čarape za znojna stopala izrađene su od materijala koji odvode vlagu, poput merino vune, najlona ili poliestera. Izbjegavajte materijale koji zadržavaju toplinu i mogu povećati stupanj znojenja stopala. Uvijek imajte kod sebe dodatan par čarapa, tako ih možete mijenjati tijekom dana ako vam se noge previše znoje.

Birajte obuću od prirodnih materijala koja diše kako bi se vaša stopala lakše riješila znoja, a time i neugodnih mirisa. Izbjegavajte nošenje iste obuće par dana zaredom kako bi se ona osušila od mogućeg znoja, jer konstantno nošenje iste/mokre može dovesti do razvoja bakterija. Uvijek razmišljajte da, kada možete, kupujete cipele ili sandale kvalitetnog materijala te otvorenih modela. Spas u zadnji čas može biti i baby puder koji upija znoj.

Pročitajte: Što je detox stopala i može li nam koristiti?

Održavajte higijenu stopala

Ako još niste, svakodnevno počnite prati noge sapunom i vodom te obavezno temeljito osušite stopala prije nego obujete čarape i cipele. Izrazito je važno da to područje bude suho jer vlažna koža u kombinaciji sa zatvorenim cipelama može povećati rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija – piše Klinika Mayo. Kada je u pitanju znojenje, kupujte one koji upijaju znoj i neutraliziraju mirise popust dezodoransa protiv znojenja.

Također, izrazito je važna količina vode koju pijete ljeti te smanjite razinu stresa koji isto tako utječe na znojenje.

Ako vaša stopala ne reagiraju unatoč naporima da kontrolirate znoj ili ako je znojenje pretjerano i često, razmislite o dermatološkom pregledu.

Pročitajte: Je li vaša koža pod stresom? Evo kako se nositi s problemom

Foto: grinvalds iStock/Getty Images Plus via Getty Images