Kako spriječiti najčešća bolna stanja stopala? Donosimo odgovore fizioterapeuta

by | 18 ožujka, 2021
stopala

Nose kompletnu težinu našeg tijela, a mi ih guramo u svakakvu vrstu obuće i često zanemarujemo njihovo stanje. A kada dođe do problema, teško ga možemo riješiti sami.

U jednom od naših nedavnih tiskanih izdanja, upitali smo Zorana Filipovića, fizioterapeuta u Privatnoj praksi fizikalne terapije Filipović i Bosnar, kako možemo spriječiti bolna stanja naših stopala. Odgovore vam donosimo u nastavku!

Koji su najčešći problemi koji se javljaju na stopalima? 

Ako isključimo traume i akutna stanja, najčešći problemi koji se javljaju u području stopala su upravo problemi uzrokovani neodgovarajućom obućom ili pak sindromima prenaprezanja. Trn u peti, Hallux valgus (čukalj), metatarzalgije i promjene u sklopu Ahilove tetive problemi su zbog kojih pacijenti najčešće zatraže stručnu pomoć fizioterapeuta. Sindromi prenaprezanja javljaju se većinom kod rekreativnih i profesionalnih sportaša, a najčešće uključuju promjene na tetivama. Kod mlađih ljudi, a posebice u dječjoj dobi i kod adolescenata, najčešće nailazimo na promjene svodova stopala, tzv. spušteno stopalo.

U kojoj mjeri obuća koju nosimo utječe na zdravlje stopala? 

Neodgovarajuća obuća jedan je od najčešćih uzroka promjena koje nastaju na stopalu. To često vidimo upravo kod žena. Visoke pete i cipele “u špic” izravno utječu na deformacije stopala, a samim time i na zdravlje stopala. Kod osoba koje duže vremena nose neodgovarajuću obuću postoji veći rizik za nastanak problema.

Kakvu obuću bismo trebali nositi? 

Obuća bi trebala biti prije svega udobna, mekana i anatomski prilagođena. Danas na tržištu imamo nebrojeno puno modela i izbora. Često nas pitaju koja je najbolja obuća i što kupiti. Ne postoji najbolja obuća (cipele, tenisice…). Najbolja obuća je ona koja najbolje odgovara vašem stopalu. Zato je potrebno isprobati puno modela i izabrati upravo onaj u kojem se najbolje osjećate, odnosno ne osjetite stezanje ili pritisak niti u jednom dijelu stopala. Ako postoji određeni problem sa svodovima stopala, mogu se izraditi i anatomski ulošci.

Koji negativni obrasci ponašanja mogu dovesti do problema sa stopalima? 

Ponekad sportaši, ali i svi ostali ignoriraju prve simptome koji ukazuju na određeni problem te nastavljaju s treningom odnosno iritacijom struktura. Takav stav može dovesti do nastanka kroničnih stanja koja se onda puno teže i duže liječe. Primjerice, bol u području pete često je uzrokovana upalnim procesom plantarne fascije (često uz postojanje tzv. trna u peti). Kod takvih stanja pacijenti se znaju javiti tek nakon nekoliko mjeseci iako osjećaju simptome jer misle da će se problem riješiti sam od sebe. Bitno je potražiti stručni savjet što prije.

U kakvoj je vezi zdravlje stopala s onim cjelokupnog organizma? 

Problemi sa stopalom i bol koja može nastati često mijenjaju kompletnu biomehaniku hoda. Takva promjena dugoročno može dovesti do problema s koljenima, kukovima i kralježnicom. Bitno je problem uočiti na vrijeme te ga pokušati riješiti kako biste prevenirali dodatne probleme koji posljedično mogu nastati.

Jedan od čestih problema sa stopalima su i čukljevi. Koliko sami možemo spriječiti njihovo nastajanje? 

Odgovarajuća obuća izuzetno je bitna u prevenciji progresije deformacija kod Halluxa valgusa (čukljeva). Na tržištu postoje razne ortoze koje također mogu pomoći. Važno je potražiti savjet fizioterapeuta čim se uoči problem kako bi se usporila progresija.

Na koji se način taj problem rješava uz stručnu pomoć? 

Određeni tretmani fizikalne terapije i hladni oblozi pomažu kod akutnih upalnih procesa koji znaju nastati. Vježbe za jačanje svoda stopala kao i mišića prstiju mogu pomoći dugoročno, no bitno je pravilno ih izvoditi. Fizioterapeuti će vas naučiti vježbe koje su najprilagođenije stanju vašeg stopala. U situacijama gdje je deformacija velika i postoji veći funkcionalan problem, izbor liječenja može biti i operativna korekcija deformiteta.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: fizkes/Getty Images via Guliver