Što je detox stopala i može li nam koristiti?

by | 28 travnja, 2020

Riječ detox može imati razna značenja, no u suštini to znači otpuštanje toksina i loših supstancija iz tijela kao što su alkohol, rafinirani šećeri i slično.

Znanstveno govoreći, riječ je o procesu koji otpušta štetne kemikalije iz tijela koje izvode jetra i bubrezi. Pravi se detox događa ako vaša jetra i/ili bubrezi ne funkcioniraju pravilno i liječnik vam prepiše tretman kako bi dao dodatnu pomoć vašim organima da se bore protiv toksina u tijelu. To ne znači da ćete se, ako započnete dan s omiljenim detox smoothiejem, riješiti toksina iz tijela, ali svakako vam pomaže da se osjećate lakše i energičnije. Isto tako, detox stopala možda neće ukloniti sve toksine (nije znanstveno dokazano) iz vašeg tijela, ali ovaj oblik detoxa nije opasan i može vam donijeti samo beneficije.

Što je detox stopala?
Proces u kojem se osobe pokušavaju riješiti toksina iz tijela povlačenjem čestica iz krvi kroz stopala. Iako ovo nije znanstveno dokazana metoda, apsolutno je sigurna u smislu da vam neće naštetiti. Postoje brojne metode detoxa stopala kod kuće, od ulaganja u posebne uređaje, do maski i kupki za stopala. Neke od najčešćih su: ionske kupke za stopala koje su ujedno i najpopularnije, jastučići za detox stopala, solne kupke i glinene maske.

Beneficiji kućnog detoxa stopala
Iako nije znanstveno dokazano pa ne možemo 100 % tvrditi da je tako, iskustva osoba koje su to koristile govore da su beneficiji kućnog detoxa prije svega generalni osjećaj opuštenosti, mekša i manje natečena stopala, micanje toksina poput metala i duhana, pojačan imunitet, rješavanje kroničnih boli i gubitak kilograma.

Kako djeluje?
Detoksikacijska kupelj za stopala ili ionski detox je terapija koja koristi elektrolizu vode za stvaranje iona u kupelji s podmazanim nogama. Ako radite s IonCleanse aparatom za stopala, vidjet ćete kako od čiste slane vode nastaje zamazana, često i smrdljiva i otpušta toksine iz tijela, nakon samo jednog korištenja. Navodno se čak i u urinu narednih dana nakon tog detoxa može vidjeti pojačana doza izlučivanja metala. Ponavljamo, nije znanstveno dokazano koliki učinak doista ima.

Što kažu istraživanja?
Brojni korisnici i ljubitelji kupelji za stopala vjeruju da je upravo promjena boje vode otpuštanje metala i toksina iz tijela koja izlazi kroz stopala, no istina je da će voda mijenjati boju čak iako ne stavite stopala u kupku. S druge strane, postoji jedno istraživanje iz 2008. godine u kojem je dokazano da je korisnicima te kupelji nivo toksina bio smanjen, no u tom slučaju postoji potencijalni sukob interesa jer je organizacija koja je radila istraživanje ujedno i prodavala kupelji za stopala.

DIY detox recepti za stopala
Ako nakon svega pročitanog radije ne želite uložiti u kupelj za stopala, postoje brojni povoljniji načini da se pobrinete za njih. Pronađite najbolji piling, masku i tretmane za svoja stopala u skladu s onim što želite postići, no zapamtite – konkretni detox teško da ćete dobiti.

Maska od ugljena
Vjerujemo da u nekom ormariću s preparatima za kožu negdje skrivate i masku od aktivnog ugljena koji se već godinama koristi za izvlačenje nečistoća iz kože, a sigurno ga je koristiti i na stopalima. Nakon što nanesete masku i ostavite da se posuši, kao da radite piling istrljajte je sa stopala i dobit ćete meka stopala.

Maska od gline
Glina se također godinama koristi u njezi kože, a odlična je i za detoksikaciju stopala. Stavite pola šalice gline, šest žličica jabučnog octa i tri žličice vode kako bi napravili masku, potom ju nanesite na stopala, pustite da se osuši i istrljajte. Također, možete dodati eterično ulje lavande koje opušta.

Kupka od gorke soli
Za umirujući učinak, napunite lavor vrućom vodi i gorke soli koja se često preporučuje za bolne mišiće, što je odličan beneficij za umorna i natečena stopala.

Jastučići za detox stopala
Iako postoje brojni za naručiti online, možete napraviti i kućnu verziju. Sve što vam treba jest komad muslina koji ćete izrezati i namočiti u neku od prethodno navedenih maski te ostaviti da odstoji 20-ak minuta na stopalima, pa isprati ostatak.

Foto: Instagram, Unsplash