Je li za zdravlje stopala pametno nositi obuću bez čarapa?

by | 8 srpnja, 2020

U modi su kraće rezane hlače i tenisice ili cipele kod kojih se ne vide čarape ili nose stopalice. Mnogi obuću nose i bez čarapa, no je li to dobro te koji su nedostaci takvog trenda, objasnili su stručnjaci.

Ove je godine gležanj postao najprikazivaniji dio tijela, a dojam looka “bez čarapa” popularizirale su zvijezde kao oblik modnog izraza. No, trend golog gležnja nema utjecaj samo na nečiji stil, već i na zdravlje, ističu stručnjaci s britanskog koledža Podijatrije (liječnici isključivo za stopala, specijalizacija koja ne postoji u Hrvatskoj).

Oni su upozorili na opasnosti nošenja obuće na bose noge, otkrivajući da nisu nimalo bezazlene, kako piše The Independent.

Naime, oni su primijetili sve više slučajeva bolesti “atletskog stopala”, stanja koje se inače najčešće pojavljuje kod sportaša, zato što vlaga, znoj i toplina potiču razvoj ove gljivične infekcije.

Ovaj trend ne samo da je zahvatio žene, već je još i popularniji kod muškaraca, i to ne samo na modnim pistama, a upravo su oni ti koji su češće žrtve atletskog stopala.

“Rizici ove gljivične infekcije znatno su veći ako se obuća nosi na bosu nogu”, objašnjava podijatrica Emma Stevenson.

Što je atletsko stopalo

Gljivična infekcija nogu ili atletsko stopalo može se dogoditi svakome, iako ime govori da pogađa atlete. Ne morate uopće biti sportaš da biste se zarazili. Možete je dobiti zbog umjetnih materijala cipela i čarapa koje nosite, zbog čega se vaše noge pojačano znoje. Isto tako ako hodate bosi po javnim prostorima kao što su bazeni, saune ili tuševi u teretanama.

Samu infekciju izazivaju dermatofitne gljive kao što su Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale, premda ulogu mogu igrati i brojni drugi uzročnici. Bolest se najčešće prenosi u vlažnim, zajedničkim objektima gdje ljudi hodaju bosonogi, a za razmnožavanje je potreban topao i vlažan okoliš (kao što je, primjerice, unutrašnjost cipela). Izvor infekcije predstavljaju ljuskice kože koje otpadnu s inficirane osobe, a sadrže infektivne gljivične elemente.

U slučajevima kad postoji sumnja da se radi o atletskom stopalu, za potvrdu dijagnoze potrebna je mikrobiološka obrada uzetih uzoraka – ljuščica kože ili strugotina noktiju.

Simptomi

Većina slučajeva atletskog stopala manifestira se isključivo suhom, perutavom kožom te često prolazi neotkriveno. Teže oblike prate crvenilo, ranice, jače ljuštenje i suhoća kože, uz pojavu svrbeži i pečenja. Ponekad se infekcija može proširiti sa strane stopala, pa i zahvatiti sam hrbat. Ipak, promjene su najčešće ograničene na donji dio stopala.

U težim slučajevima infekcije koža može biti jako zadebljana, tj. hiperkeratotična, a stražnji dijelovi peta postaju izrazito suhi uz neprestano perutanje. Ako infekcija zahvati nokte na nogama, oni postaju lomljivi, zadebljani, mutnog izgleda i šire vrlo neugodan miris. Sama infekcija se može prenijeti i na druga područja na tijelu, najčešće na ruke i prepone.

Kad je bolje biti bos, a kad obuven?

Otvorena odjeća namijenjena je tome da u njoj hodamo bosi i kao takva djeluje dobro na zdravlje jer noga “diše”, kako piše Shoe Hero.

Čarape vam u ljetnim mjesecima doista mogu povećati toplinu stopala i doprinijeti osjećaju vrućine te znojenja. Osim toga, loši materijali mogu pojačati znojenje i uzrokovati širenje neugodnih mirisa. Zbog toga je važno odabrati kvalitetne čarape sa što većim udjelom pamuka.

Naposljetku, hoćete li ljeti nositi čarape ili ne vaš je odabir, no stručnjaci kažu da bi što više vremena možemo – ljeti najbolje bilo provoditi vrijeme bosonogi, što znači bez čarapa i obuće. Ako pak nosite zatvorenu obuću, ipak je zdravije biti u čarapama.

IZVOR: 24SATA.HR