Zašto je priroda odlična za mozak?

by | 27 svibnja, 2021
PRIRODA

Druženje i boravak u prirodi itekako je dobro za svakog čovjeka. Ako izađete van dugog, napornog radnog dana osjetit ćete kako vam se um i tijelo opuštaju. Upravo o tome govori dr. Kristen Willeumier, neuroznanstvenica i autorica knjige “Biohack Your Brain” u svojoj nedavnoj epizodi mindcastgreen podcasta.

Priroda služi za opuštanje mozga, daje vam prostor za kretanje, pomaže u proizvodnji vitamina D, služi kao predah od tehnologije te istovremeno liječi dušu i tijelo. Time priroda postaje svojevrsno terapijsko liječenje i blagodat za upravljanje zdravljem, kao i opuštanje umornog uma.

Iako nije nužno samostalan lijek, dr. Willeumier ističe da bi vrijeme na otvorenom trebalo biti dio svačijeg režima zdravlja mozga.

U kombinaciji s drugim mentalnim zdravim navikama poput hidratacije i pravilne prehrane, upravo će priroda pomoći da se održi oštrina uma. (Pročitajte: Često radite nekoliko stvari odjednom? Saznajte zašto to nije dobro za vaš mozak)

Svaka priroda i krajolik su dobrodošli i što se tiče toga nema pravila. Šetnja ili trčanje na otvorenom pružaju velike prednosti i blagodati za jačanje mozga, kao i socijalnu povezanost (nije pravilo da sve morate sami, povedite partnera ili prijatelja). Odlična stvar koju također možete učiniti je čitanje u prirodi, a ako ste ljubitelj hortikulture posvetite joj se kao jednoj vrsti terapije jer upravo aktivnost vrtlarenja i skrb o biljkama može pojačati kognitivne funkcije, pogotovo kod starijih osobama. (Pročitajte: 5 umirujućih aktivnosti za toplije dane koje možete raditi u prirodi i na otvorenom)

FOTO: todd kent/Unsplash