Vodeni i mliječni kefir: zašto su dobri za zdravlje crijeva?

by | 5 siječnja, 2024

Oba tipa kefira, vodeni i mliječni, imaju svoje prednosti za zdravlje, ali djeluju na različite načine.

Jedna od fermentiranih namirnica koja se najčešće preporučuje za zdravlje crijeva jest kefir. Iako je većina kefira koje ćete pronaći u supermarketima obično na bazi mliječnih proizvoda – često se uspoređuje s napitkom od jogurta – u ponudi je sve veći broj vodenih kefira za sve koji slijede vegansku prehranu ili jednostavno ne podnose mliječne proizvode.

Kefir je fermentirani napitak koji potječe iz Kavkaza i tradicionalno se priprema fermentacijom mlijeka ili vode uz pomoć kefirnih zrnaca. Ovaj napitak stoljećima je bio poznat po svojim potencijalno blagotvornim učincima na zdravlje, posebice na probavni sustav. Kefir se može pripremiti na dva glavna načina – mliječnim ili vodenim.

Vodeni i mliječni kefir: Dobrobiti za zdravlje crijeva

Vodeni kefir

Vodeni kefir može sadržavati različite sojeve probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva. Budući da ne sadrži mliječne proizvode, može biti prikladniji za one koji su intolerantni na laktozu ili imaju alergije na mliječne proizvode. Također, može pridonijeti hidraciji jer je tekući napitak.

Vodeni kefir vrsta je fermentiranog napitka napravljenog od zrna vodenog kefira. Ove “žitarice” ne sadrže žitarice niti gluten; umjesto toga, to su želatinasta zrnca koje nastaju kombinacijom korisnih bakterija i kvasca. Ta se zrna zatim dodaju u šećernu vodu, kokosovu vodu ili voćni sok, gdje se bakterije hrane šećerom u tekućini kako bi stvorile konačno piće.

Ovaj proces obično traje između 24-48 sati, tijekom kojih bakterije proizvode mliječnu kiselinu, alkohol i ugljični dioksid.

Obiluje probioticima, ali bez mliječnih proizvoda, što ga čini prikladnim izborom za one s intolerancijom na laktozu. Vodeni kefir može pridonijeti hidraciji, a njegova raznovrsnost u sastavu mikroorganizama može dodatno obogatiti crijevnu floru.

Pročitajte: 6 biljnih čajeva kao prva pomoć kod simptoma prehlade

vodeni kefir

Mliječni kefir

Mliječni kefir obično sadrži bakterije mliječnog kvasca, poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje podržavaju zdravlje crijeva i poboljšavaju probavu. Izvor je kalcija i probavljivih proteina, što može biti korisno za jačanje kostiju i mišića. Osim toga, mliječni kefir pruža kalcij i probavljive proteine, što ga čini ne samo ukusnim već i hranjivim napitkom.

Koji je bolji za zdravlje crijeva i hidraciju?

Dok mliječni kefir nudi specifične prednosti za kosti, mišiće i probavu, vodeni kefir ističe se kao bezmliječna opcija s potencijalnim pozitivnim učincima na hidraciju i crijevno zdravlje. Mliječni kefir prepun je kalcija, vitamina B12 i proteina iz mlijeka, dok hranjive tvari vodenog kefira ovise o vrsti šećera ili soka koji koristite.

vodeni i mliječni kefir

Pročitajte: Pet napitaka za trenutno ublažavanje nadutosti 

Foto: Karisssa iStock, Aninka Bongers-Sutherland/Getty Images Plus via Getty Images; PicturePartners iStock/Getty Images Plus via Getty Images, undefined undefined iStock/Getty Images Plus via Getty Images