10 najzdravijih vrsta voća s niskim sadržajem šećera

by | 5 lipnja, 2024
voće s malo šećera

Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito jedu voće imaju smanjen rizik od određenih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Prirodni šećer u voću sadrži vitamine, minerale, antioksidanse, vodu i vlakna — sve hranjive tvari koje podržavaju zdravlje. Odabir zdravih namirnica s niskim sadržajem šećera može biti izazovan, posebno kada je riječ o voću.

Iako je voće prirodni izvor šećera, mnoge vrste sadrže i brojne hranjive tvari koje su korisne za zdravlje. S obzirom na to da visok unos šećera može doprinijeti razvoju raznih zdravstvenih problema, jako je važno znati koje vrste voća konzumirati bez straha od prekomjernog unosa šećera.

Voće koje sadrži malo šećera

Grejp

Prema studiji u Advances in Nutrition, grejp je snažan izvor naringina, polifenola povezanog sa sniženim krvnim tlakom i inzulinskom rezistencijom (temeljnim uzrokom dijabetesa tipa 2).

Grejp je dobar izvor vitamina C i A, koji su važni za imunološki sustav i zdravlje kože. Sadrži antioksidanse poput likopena i flavonoida koji mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Također može pomoći u kontroli težine i poboljšanju metabolizma.

Sadrži i vitamin A koji je neophodan za zdravlje, podržava zdrav vid i imunološku funkciju, pomaže u stvaranju kolagena i potiče snagu kostiju.

Šećer: oko 7 g na 100 g

voće s malo šećera

Naranča

Naranče su poznate po visokom sadržaju vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava i zdravlje kože. Sadrže vlakna koja pomažu u probavi i održavanju zdravlja crijeva. Naranče su također dobar izvor tiamina i folata, koji su važni za energetski metabolizam.

Šećer: oko 9 g na 100 g

Kiwi

Kivi je bogat vitaminom C, čak i više od naranče, što ga čini izuzetnim za jačanje imunološkog sustava. Sadrži vitamin K, vitamin E, folate i kalij, koji su važni za zdravlje kostiju, kože i srca. Kivi također sadrži vlakna koja poboljšavaju probavu.

Studija iz 2010. godine otkrila je da je jedenje dva kivija dnevno tijekom četiri tjedna povećalo učestalost pražnjenja crijeva kod zdravih odraslih osoba i onih s iritabilnom crijevnom bolešću.

Šećer: oko 9 g na 100 g

Jagode

Istraživanje predstavljeno u British Journal of Nutrition pokazuje da jagode smanjuju razinu c-reaktivnog proteina (upalni marker) i snižavaju lipoprotein niske gustoće i ukupni kolesterol kod osoba s povišenim kolesterolom.

Jagode su izvanredan izvor vitamina C, koji je ključan za proizvodnju kolagena i zdravlje kože. Također sadrže mangan, koji je važan za zdravlje kostiju. Antioksidansi poput antocijanina u jagodama pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Šećer: oko 4,9 g na 100 g

Avokado

Avokado je poznat po svom bogatom sadržaju zdravih mononezasićenih masti koje pomažu u održavanju zdravlja srca. Također je odličan izvor vlakana, vitamina E koji djeluje kao snažan antioksidans, te vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju. Avokado sadrži i kalij, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Recenzija iz 2018. u časopisu Nutrients istaknula je prednosti avokada u kontroli težine, dijeleći da jedenje jednog avokada dnevno smanjuje tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI).

Šećer: oko 0,7 g na 100 g

voće s malo šećera

Lubenica

Lubenica je izuzetno hidratantna zbog visokog sadržaja vode, što pomaže u održavanju optimalne hidracije tijela, posebno tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Osim što je bogata vitaminima A i C, koji su važni za zdravlje kože, imunološkog sustava i vida, lubenica sadrži i značajnu količinu likopena.

Likopen je moćan antioksidans koji može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka prostate, te podržava zdravlje srca smanjujući oksidativni stres. Lubenica je također bogata citrulinom, aminokiselinom koja može poboljšati protok krvi i smanjiti bol u mišićima nakon intenzivnog vježbanja.

Šećer: oko 6.2 g na 100 g

Kupine

Kupine su bogate vlaknima, što poboljšava probavu i pomaže u kontroli razine glukoze u krvi. Sadrže vitamin C i vitamin K, koji su važni za imunološki sustav i zgrušavanje krvi. Antioksidansi, uključujući polifenole, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Šećer: oko 4,9 g na 100 g

Limun

Limun je poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava, sintezu kolagena i zacjeljivanje rana. Vitamin C također pomaže u apsorpciji željeza iz biljnih izvora, što je korisno za prevenciju anemije. Limunov sok ima alkalizirajući učinak na tijelo, pomažući u održavanju uravnotežene pH razine.

Limun je također bogat flavonoidima, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, te može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Vjerujemo da već znate da voda s limunom može poboljšati probavu, potaknuti detoksikaciju jetre i pomoći u mršavljenju jer daje osjećaj sitosti.

Šećer: oko 2,5 g na 100 g

voće s malo šećera

Maline

Maline su bogate vlaknima koja poboljšavaju probavu i održavaju zdravu razinu glukoze u krvi, pomažući u prevenciji naglih skokova glukoze. Ove sitne bobice sadrže visoke razine vitamina C, ključnog za jačanje imunološkog sustava i sintezu kolagena, što doprinosi zdravlju kože i zacjeljivanju rana. Maline su također izvor vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, te mangana, minerala koji igra ulogu u metabolizmu i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Šećer: oko 4,4 g na 100 g

voće s malo šećera

Breskve

Breskve su dobar izvor vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, te vitamina C, koji jača imunološki sustav. Sadrže vlakna koja poboljšavaju probavu i održavaju zdravlje crijeva. Breskve su također bogate antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upala.

Šećer: oko 8 g na 100 g

Pročitajte: Top 5 protuupalnih namirnica koje djeluju poput pomlađujuće kreme 

Foto: Pexels, Koval Nadiya iStock/Getty Images Plus via Getty Images